A+ A A-

EU I AMERIKA POZDRAVILI IZBOR ABDULLAHA GULA ZA PREDSJEDNIKA TURSKE

a.gul     Evropska unija pozdravila je u utorak izbor Abdullaha Gula na mjesto turskog predsjednika i izrazila nadu da će nastaviti s privrednim i političkim reformama neophodnim za približavanje Turske Uniji.

     Hose Manuel Barroso, predsjednik Evropske komisije, izjavio je da su nedavni parlamentarni izbori i današnji izbor Gula za turskog predsjednika "značajno ostvarenje za Tursku i za turski narod".
     U njegovom saopćenju se dodaje da se Barroso nada da će vlada premijera Tayyipa Erdogana biti u stanju da nastavi svoj rad... i da će pregovorima o članstvu Turske u EU dati novi, pozitivan podsticaj", prenio je AP.
     Rene van der Linden, predsjedavajući Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, također je pozdravio izbor Gula za predsjednika Turske, koga je okarakterizirao kao "modernog reformatora".
     Gul je, kao ministar vanjskih poslova Turske, započeo oktobra 2005. pregovore s ministrima vanjskih poslova EU o ulasku u Uniju.
     Oni su, međutim, zapali u ćorsokak jer je EU pristala da pregovara samo o dvije od ukupno 35 oblasti u kojima Turska mora da primijeni evropske standarde ako želi da postane članica Unije.
     Razlog privremene suspenzije pregovora je odbijanje Ankare da svoje luke otvori za kiparske brodove zato što Turska ne priznaje Kipar koji je ušao u EU.

Washington pozdravio izbor Gula

     Sjedinjene Države pozdravile su u utorak izbor novog turskog predsjednika Abdullaha Gula kao nastavak demokratskog razvoja Turske i izrazile spremnost za blisku suradnju s novim predsjednikom.

     "SAD pozdravljaju tu primjenu demokracije u Turskoj. Mislimo da se time nastavlja smjer demokratskog razvoja te zemlje", rekao je glasnogovornik State Departmenta Tom Casey.

Gul obećao braniti sekularizam u Turskoj

     Novoizabrani turski predsjednik Abdullah Gul potvrdio je u govoru koji je održao poslije polaganja predsjedničke zakletve svoje opredjeljenje za sekularne temelje turske države i ponovio da će biti lider svih turskih građana.

     "Sekularizam - jedan od glavnih principa naše republike - preduvjet je za socijalni mir, kao i primjer liberalizma koji dozvoljava različite načine življenja. Dok god budem na toj dužnosti, vodit ću računa o svim građanima bez razlike. S najvećom pažnjom ću se truditi da ostanem nepristrasan", kazao je Gul, prenio je AP.
     Premijer Tayyip Erdogan je danas najavio da će sastav svog novog reformski orijentiranog kabineta podnijeti sutra novom predsjedniku da bi dobio njegovu saglasnost.
     Polaganju zakletve nije prisustvovala Gulova supruga, koja pokriva glavu u skladu s tradicionalnim islamskim običajima, što je protumačeno kao njegovo nastojanje da na samom početku izbjegne sukobe, ali ni predstavnici vojske, koja se smatra čuvarem sekularne države.

Političar odan reformama
     Gul (56), rođen je u pobožnoj porodici u Kajzeriju, gradu u centralnoj Turskoj koji je veliki poslovni centar i središte je konzervativaca.
     Ipak, u posljednjim godinama on je bio od ključnog značaja u postavljanju Turske na put modernizacije.
     Kao ministar vanjskih poslova, on je bio lice Turske u njenim nastojanjima da se pridruži Evropskoj uniji, radeći neumorno na uvjeravanju lidera EU da njegova zemlja provodi demokratske, ekonomske i društvene reforme potrebne za članstvo u tom bloku.
     Gul tečno govori engleski i stekao je doktorsku titulu u ekonomiji nakon što je studirao na britanskim univerzitetima u Londonu i Exeteru.
     Za Evropljane, Gulova stranka, koja vuče korijene od islamista, sve više je iskreniji prijatelj demokratije nego sekularni establišment, koji je podržavala vojska koja se u posljednjim decenijama nije ustručavala da izvodi vojne udare protiv vlada koje joj se nisu dopadale.
     Sekularisti, ipak, strahuhju da će Gul, kada se smjesti u predsjedničku palaču, i njegov bliski saveznik premijer Recep Tayyip Erdogan početi provoditi islamističku politiku - i da neće biti predsjedničkih kontrola koje bi ga zaustavile.
     Predsjednik u Turskoj ima više protokolarnu funkciju, a vlast ima vlada. Ali, šef države ima pravo veta na zakone, imenuje državne zvaničnike i sudije, a po funkciji je i komandant oružanih snaga.

Turci nisu protiv prve dame u marami

     Većina Turaka nema nikakvu primjedbu na to da prva dama njhove zemlje nosi maramu, ali zato žele da predsjednik bude nepristrasan.
     Prema provedenoj anketi koju je objavio dnevni list Milliyet, 72,6 posto ispitanika smatra "normalnim" da predsjednikova supruga nosi maramu, koju branitelji laicizma smatraju simbolom političkog islama, javlja AFP.
     Rezultati anketiranja su objavljeni prije nego što turski parlament u utorak poslijepodne održi treći krug glasanja za predsjednika države, u toku kojeg bi ministar vanjskih poslova Abdullah Gul, bivši islamist, najvjerovatnije trebalo da bude izabran. 
     Prema rezultatima ankete 19,87 posto ispitanika je "iritirano" činjenicom da im prva dama nosi maramu, dok se 7,6 posto ispitanika nije izjasnilo. 
     Nošenje marame je zabranjeno u administraciji i na univerzitetima u Turskoj.
     Nasuprot tome, 53 posto ispitanih smatra da je nepristrasnost najveći kvalitet koji može da ima predsjednik, a 28,4 posto anketiranih misli da šef države treba da poštuje vrijednosti republike, među kojima je i laicizam.
     Anketu je izradio institut Konda, a urađena je na uzorku od 2.734 osobe 18. i 19. augusta.

(Fena)