A+ A A-

SA SVEČANOSTI OTVORENJA HAMIDIJA DŽAMIJE U MRKONJIĆ GRADU

dzamijamkronjic     Dana 29 jula 2007. godine, svečano je otvorena Hamidija džamija u Mrkonjić-Gradu! Džamija je poznata i kao Rička džamija jer se taj dio grada zove Rika. Ovaj veliki događaj željno se godinama iščekivao kod džematlija Mrkonjića, pa zbog toga je sama svečanost toliko odisala ljubavlju i srećom kod svih prisutnih.

     Noć uoči otvora džamije tradicionalno je obilježena mevludom, gdje se uz učenje mevluda moglo čuti dosta lijepih ilahija koje su izvodili imami sa područja Banjalučkog muftiluka.

     Sam dan otvorenja je u Mrkonjić Grad privukao dosta posjetilaca, njih oko 1300, i svi su bili zadovoljni organizacijom ali i obraćenjam domaćina i vaiza.

     Program svečanosti je otvorio i poselamio goste imam - domaćin džamije Muhamed ef. Hodžić, koji je na službi u Medžlisu Mrkonjić-Grad već skoro 5 godina i ovo mu je već drugo otvorenje džamije otkako je imam u Mrkonjić Gradu. Još jedna je džamija otvorena na području Medžlisa 2004. godine u džemati Baljvine udaljenom od Mrkonjića oko 16 km.

Osim domaćina i predstavnika Medžlisa, prisustvovao je veliki broj imama, muftija banjalučki Edhem ef Čamdžić koji se prisutnima obratio, te, vidno oduševljem cijelim događajem, uputio čestitke džematu. Muftija banjalučki Edhem Čamdžić je rekao da je Hamidija-Rička džamija uvijek slala poruke mira i tolerancije i pozvao gradske vlasti da pomogne Islamskoj zajednici da vrati imovinu, kao i gradnju Kizlaragine džamije i govorio o važnostima džamije i vakufa.

     Izaslanik reisu-l-uleme je bio mr. Muharem ef. Omerdić koji svojim vazu nasihatom vjernike upućivao na činjenje dobrih dijela. Obnova džamije predstavlja vjerski, kulturni i civilizacijski čin, kojim se na najbolji način nastavlja jačanje međusobnog povjerenja. Izaslanik je predao ključ džamije hadži hanumi Šehović Fikri koja je bila i veliki vakif ove džamije. Hadži Fikra-hanuma ima oko 86 gidina.

     Sam program je protekao bez incidenata, a džematlije Mrkonjića će ostati zapamćeni kao dobri domaćini i fini ljudi koji dostojno nose breme islama na ovom području u starom Kizlaraginom vakufu ili Varcar Vakufu.

     Predsjednik Medžlisa Dubica Jusuf i vršilac duznosti gl. imama Emin ef Koluh iz  džemata Baljvine su također poselamili skup.

     U Mrkonjić-Gradu je započela obnove i Kizlaragine džamije a sam reisu-l-ulema je lično postavio kamen temeljac i ozvanićio početak obnove džamije stare preko 420 godina.

Muhamed ef. Hodžić