A+ A A-

NAKON 40 GODINA SVEČNO OTVORENA DŽAMIJA U ILIDŽANSKOM NASELJU OTES

otes_dzamija     Preko 40 godina trajala je želja stanovnika sarajevskog naselja Otes da dobiju svoju džamiju. Cijeli život su se borili da sebi izgrade vjerski objekat, koji je jučer svečano otvoren. Oko 200 hiljada maraka je koštala izgradnja nove džamije u Otesu, a najveći dio sredstava za izgradnju su obezbijedili sami mještani svojim manjim donacijama i prilozima. Na otvorenju džamije pored velikog broja lokalnih zvaničnika, prisustvovalo je oko dvije hiljade ljudi.

 

Pomoć firmi

     Izgradnja džamije je počela u maju 2004. godine, a razne građevinske firme su kroz uplatu novčanih sredstva i donacijama u vidu građevinskog materijala pomogle mještanima koji su ulagali velike napore da po prvi put izgrade džamiju u svom naselju.

      "Ova džamija ima veliki značaj za stanovnike Otesa, ali i za sve naše sugrađane. Vrata naše džamije su svima otvorena i uvijek ćemo pružiti pomoć svima kojima je potrebna.

Džamija ima poseban značaj za djecu, jer je za njih ona preporod u duhovnom smislu. Sada imamo oko 150 djece koja idu na početnu nastavu iz vjeronauke. Naša želja je da se kroz ovaj objekat širi ljubav i dobrota", kazao je Taib Bajraktarević, zamjenik predsjednika građevinskog odbora novootvorenog objekta.

      Na otvaranju džamije je organizovano prikupljanje priloga za džamiju, a kako smo saznali sva sredstva koja se skupe biće iskorištena za njenu dogradnju, odnosno završetak finalnih radova.

      "Džamija nije u potpunosti završena. Planirali smo postaviti ogradu i urediti zelene površine oko džamije. Za te radove nismo imali dovoljno sredstava, ali nakon ove akcije nadam se da će biti dovoljno novca da se i ti radovi završe", dodao je Bajraktarević.

Među Sarajlijama koje su došle na svečano otvaranje džamije bilo je najviše starijih sugrađana. Po riječima većine, otvaranje ovog objekta za njih ima veliki značaj i iz tog razloga su pomagali izgradnju džamije. Nasuf Kolić je jedan od stanovnika Otesa koji je upravo jučer proslavio i 50. godišnjicu braka. Kako nam je kazao, imao je dvostruki razlog za slavlje.

 

Simbol mira

     "Došao sam sa suprugom na otvaranje džamije. Kao ostale komšije iz Otesa i ja sam se uključio u izgradnju džamije. Nije nam bilo jednostavno, jer su neki ljudi branili izgradnju. Ipak, uprkos svim problemima izgradili smo našu džamiju koja će dugo vremena predstavljati simbol ljubavi i mira u našem naselju. Ovo je poseban dan za mene koji nikada neću zaboraviti", istakao je Kolić.

     Džamija je svečano otvorena učenjem Kur'ana i dove, a nakon toga je obavljen i prvi podne namaz u novootvorenoj džamiji.

(www.oslobodjenje.ba)