A+ A A-

Sarajevo: 15 novih učača Kur'ana u džematu Mrakovo

U petak, 22. februara, 2013. godine, u džamiji Mrakovo upriličen je prigodan program povodom završetka Uvoda u kur'ansko pismo (sufare) 15 učenika džamata Mrakovo – 10 njih iz mekteba Mrakovo (mu'allim Sejid ef. Strika) i 5 iz mekteba Salkanov Han (mu'allim Mersed ef. Gabeljić).

novi-ucaci

Program je izveden od strane nekoliko ilijaških imama, koji su uz učenje Kur'ana, mevluda, ilahija, salavata i recitacija obogatili ovu večer.

Poseban trenutak ovog programa, posebno za polaznike mektebske nastave i njihove roditelje, bila je svečana dodjela diploma i Kur'ana onim polaznicima koji su završili sufaru u prvoj polovini mektebske nastave.

Imam džemata Mrakovo, Sejid ef. Strika, iskazao je svoje zadovoljstvo postignutim rezultatima polaznika mektebske nastave, čestitao polaznicima i njihovim roditeljima uz želju da Kur'an promijeni ambijent u kućama u kojima će se učiti, a promjenom ambijenta u kućama poboljšat će se ambijent u džematu.

novi-ucaci2

Poseban gost večeri bio je hfz. Ammar ef. Bašić, imam džamije Bulbulistan u Briješću, MIZ Sarajevo, koji se prisutnim džematlijama obratio prigodnim vazom. Čestitao je djeci na prelasku kur'anskog pisma jer su oni najzaslužniji za taj uspjeh, žrtvovali su svoje vrijeme, uložili trud, ali zato kod onoga ko rano nauči Kur'an on se pomiješa sa njegovim mesom i krvlju te postane dio njega.

novi-ucaci3

Hfz. Ammar je čestitao i roditeljima jer je to i njihov uspjeh. Roditelji djeteta koje uči i primjenjuje Kur'an će biti svjetlom okupani na Sudnjem danu. Hafiz je ukazao na važnost našeg odnosa prema Kur'anu: Zaboravljamo da je naš Poslanik, a.s., bio Kur'an koji hoda, vjerujemo svim informacijama danas možda više nego onome što piše u Kur'anu, a u njemu je sama Istina. Sreću i zadovoljstvo možemo naći samo ako krenemo putem učenja i primjenjivanja Kur'ana jer je Kur'an najbolji način da očistimo svoje srce i približimo se Allahu.

S.S.