A+ A A-

STOP UPOTREBI UZVIŠENOG BOŽIJEG IMENA U NEPRIMJERENIM KONTEKSTIMA

huliganstvo     Posljednjih godina svjedoci smo sve široj (zlo)upotrebi Uzvišenog Božijeg imena u neprimjerenim i čak bogohulnim kontekstima. Neki će kazati, da se radi o ogavnoj profanizaciji svetinja prve kategorije, populistčkoj upotrebi osnovnih doktrina i sl.

     Ne želeći ulaziti u detaljnu elaboraciju, želimo zabrinuto ustvrditi da je najočitiji primjer gubitka svih mogućih mjera, kriterija i neprihvatljivog postupanja ono što čine  određene navijačke grupe na sportskim stadionima i manifestacijama, gdje se uz tekbire i izgovaranje Allahovog uzvišenog imena, ispoljavaju najprimitivniji i najbarbarskiji nacionalistički porivi i strasti, mržnja i netolerancija.

     Uzvišeno Allahovo ime je, zar to treba isticati, nespojivo sa raspojasanim pijanim grupama agresivnog ponašanja koje kombiniraju tekbire sa nepojmljivim psovkama, vrijeđanjima drugih ljudi, izazivanjem netrpeljivosti, sukoba, tučnjavama i krađama.

     Ovakvim neodgovornim ponašanjem i blasfemičnim rječnikom nanosi se ogromna šteta islamskim vrijednostima, moralnim i doktrinarnim principima islama, tradiciji muslimana, realnom i stvarnom životu Bošnjaka na ovim i širim prostorima koji vjekovima, čak i na uštrb svojih prava, baštine najljepše primjere suživota i tolerancije.

     Stoga je krajnje vrijeme da se ozbiljno i odgovorno progovori o ovom problemu, da se pokuša utjecati, bez obzira koliko bile takve "navijačke horde" odmetnute, i prevenirati ovakve pojave. U najmanju ruku ograditi se, kazati da takvo ponašanje ne pripada nama i da mi to odlučno odbacujemo i osuđujemo.

     Allahovo ime je sveto, ono je izvor ponosa, časti i dostojanstva, moralnog savršenstva i ćudoređa više od milijarde muslimana na svim merdijanima. Prema Njemu su upućene vjerničke nade, želje i nastojanja, ljubav i izgaranje.

     Duboko nas vrijeđa to što vidimo i gledamo na stadionima i ulicama. To nije naše, to ne pripada islamskoj tradiciji. Zato molimo da se to više ne čini, "džaba" im sav ostali rječnički arsenal, ali ostavite tekbire, ostavite Allahovo uzvišeno ime za mjesta na kojima će se ono spominjati radi iskazivanja čiste i iskrene vjere, postizanja ljudske skrušenosti,  poniznosti i dobrote, predanosti ka dobru i miru.

E.T.