A+ A A-

ZAVRŠENA DRUGA OBUKA ZA AUDITORE HALAL KVALITETE

2obuka_auditora     U prostorijama Behram-begove medrese u Tuzli, od 17. do 19. augusta 2007. godine organizovana je obuka 2. generacije auditora halal kvalitete. Uzimajući u obzir proširenje djelatnosti Agencije, obuka je organizirana za kandidate sa područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Slovenije. Pozivu za obuku se odazvao 31 kandidat.

     Cilj obuke bio je upoznavanje kandidata sa radom i historijatom Agencije, halalom, upotrebom halal znaka, halal klanjem i halal certificiranjem, te usvajanjem teorijskih saznanja i praktičnih vještina u vezi sa auditom, provjerom i dokazivanjem halal kvalitete proizvoda.
     Predavači su bil: mr. Osman ef. Kozlić, mr. sci. Faruk Čengić, prof. dr. Midhat Jašić, dr.sci. Muhamed Smajlović, mr. Muhamed Gaši, dr. sci. prof. Meho Bašić, Amir Sakić i Vladet Peštalić.

     Predavanja su obuhvatila tri cjeline:
 - šerijatski principi i osnove halala,
-  domaći i međunarodni zakoni i stanadardi i njihova implementacija,
-  implementacija i primjena halal standarda u proizvodnji hrane.
     Kandidati na obuci su pokazali visok nivo zainteresiranosti i htijenja da prošire svoje osnovno znanje o halalu, te da nauče nešto više o primjeni halal standarda u proizvodnji hrane.
     Po završetku edukacije kandidati će pristupiti ispitu teorijskog znanja iz oblasti halala i njegove primjene u praksi, koji je planiran za nedjelju, 02. septembra 2007. godine.
     Auditori će polagnjem ispita i dobijanjem certifikata halal auditora, po nalogu Agencije, vršiti audit halal certificiranih firmi na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Slovenije.

(www.halal.ba)