A+ A A-

Završena mektebska nastava u 2012. godini u BIZ u Sydneyju

U nedjelju, 16. decembra 2012. godine, u bošnjačkoj islamskoj zajednici u Sydneyju u džamijama u Penshurstu i Smithfieldu Imami Salih ef Mujala i Jasmin ef Bekrić u prisustvu roditelja održali su završne ispite sa polaznicima mektebske nastave za proteklu 2012 mektebsku godinu.

Završni ispiti prvo su održani u Penshurst džamiji u ranim jutarnjim satima. Imam Penshurst džamije Salih ef Mujala pripremio je pismena pitanja za učenike mekteba.

U 10 sati ujutro počeli su ispiti djece u prisustvu njihovih roditelja. Jasmin ef je dobio zaduženje da ispita djecu i provjeri stepen njihovog stečenog znanja u toku protekle godine.

sydney-zavrsni

Svaki učenik mekteba morao je odgovoriti najmanje na jedno pitanje a neki od njih malo odrasliji odgovorili su i na vise pitanja. Djeca su pokazala visok stepen poznavanja materije koju su radili i obrađivali zajedno sa svojim muallimom Salih ef u toku protekle 2012. mektebske godine.

Nakon što su sva djeca ispitana Jasmin ef i Salih ef obratili su se roditeljima i djeci i zahvalili im na trudu koji ulazu u odgoju i obrazovanju svoje djece.

Nakon obraćanja Imama džematski odbor Penshurst džamije organizovao je skromne poklone svim polaznicima vjerske pouke a nakon toga uslijedila je zajednička fotografija polaznika mektebske nastave njihovih roditelja i Imama.

Istog dana sa početkom u 12 sati održani su završni ispiti mektebske nastave i u Smithfield džamiji. Imam džamije Jasmin ef Bekrić pripremio je pismena pitanja za sve student i predao ista Salih ef koji je ispitao svu djecu koja su bila prisutna.

I u Smithfield džamiji učenici mektebske nastave pokazali su visok nivo poznavanja materije koju su obrađivali u protekloj godini zajedno sa svojim muallimom Jasmin ef.

Nakon toga i ovaj put kao i u Penshurst džamiji Imami su se prigodnim predavanjima obratili roditeljima i djeci i ukazali na značaj koji moramo kao muslimani posvetiti u odgoju i vjerskom obrazovanju naše djece.

sydney-zavrsni2

Na kraju uslijedila je zajednička fotografija djece, roditelja i Imama i skromni pokloni svim učenicima mekteba koje je organizovao džematski odbor Smithfield džamije, a pored ovih poklona koje je pripremio džematski odbor skromne poklone svim učenicima pripremili su i bračni par Elvisa i Dr Ned Oreb, kojima se ovom prilikom iskreno zahvaljujemo.

Molimo Allaha dž. š. da sve roditelje nagradi i pomogne u odgoju naše djece a naše Imame i Muallime koji podučavaju naše mlade generacije Časnom Dini Islamu pomogne na njihovom putu da nam što više naše djece poduče našoj vjeri. Svemogući Allahu održi nas na pravom putu. Amin!


Jasmin ef Bekrić