A+ A A-

ISPUNJENO OBEĆANJE ISLAMSKE ZAJEDNICE U SLOVENIJI: PROMIJENJENI KRIŽEVI U LOGU POD MANGARTOM

     Log pod Mangartom, 18. august 2007. godine, (MINAS) - U subotu, 18. augusta 2007. godine, u organizaciji Islamske zajednice u Sloveniji promijenjeni su križevi na vojnom groblju u Logu pod Mangartom (Slovenija) na mezarima bošnjačkih vojnika koji su izgubili život u Prvom svjetskom ratu na Soškom frontu.

slovenija5 (Small)

     U prošlosti se mnogo govorilo unutar Zajednice o tome da je stotinu i pet muslimana iz Bosne i Hercegovine koji su se borili u Austro-Ugarskoj vojsci pokopanih na vojnom groblju u Logu pod Mangartom, te da su njihovi mezari neadekvatno označeni. U prošlosti su umjesto prvobitnih drvenih nišana postavljeni metalni križevi. Danas je bilo postavljeno sedamdeset i devet nišana, jer su u nekim mezarima ukopana po dvojica ili trojica vojnika.

     Nakon dolaska u Sloveniju muftija Nedžad Grabus obećao je da će pokušati u svom četverogodišnjem mandatu dobiti sve potrebne dozvole i zamijeniti križeve sa odgovarajućim muslimanskim simbolima. To mu je i uspjelo, 23. marta 2007. godine, kada je Ured muftije Islamske zajednice u Sloveniji, dobio dozvolu od Zavoda za očuvanje kulturne zaostavštine Republike Slovenije, područne jedinice iz Nove Gorice da može promijeniti križeve sa odgovarajućim muslimanskim simbolima. Od tada do danas bilo je potrebno uskladiti oblik, boju i visinu nišana koji su bili prihvatljivi za Zavod za očuvanje kulturne zaostavštine iz Nove Gorice. Slijedila je izrada nišana i svečani trenutak promjene koju je izvela grupa džematlija iz Ljubljane.

     Tom svečanom trenutku prisustvovao je muftija Nedžad Grabus koji je zamijenio prvi križ i postavio nišan rahmetli Avdi Hebiboviću. Tom prilikom muftija se obratio prisutnima i kazao da je to važan trenutak za vojnike, koji su daleko od svojih domova i zavičaja izgubili živote, te da je to također važno za njihovu rodbinu i sve muslimane u Sloveniji. Zahvalio se je svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ovog projekta. Posebno se je zahvalio gospođi Ernesti Drole iz Zavoda za očuvanje kulturne zaostavštine iz Nove Gorice koja je i prisustvovala činu postavljanja nišana. Naglasio je da bi bilo teško realizirati ovaj projekat bez njene pomoći. Stoga joj je uručio sliku poznatog bosanskohercegovačkog slikara Mersada Barbera kao znak zahvalnosti.

slovenija6 (Small)

     Ovom događaju prisustvovao je i predsjednik Sabora IZ-e Slovenije g. Refik Havzija, sekretar IZ-e Slovenije Nevzet Porić, imam iz Jesenica Sead ef. Karišik, predsjednik IOM Ljubljana h. Midhat Alagić, sekretar Ureda za bošnjački dijasporu g. Muhamed Halilović i drugi.

     Na kraju je klanjana dženaza-namaz poginulim vojnicima, a dženazu-namaz predvodio je muftija Nedžad Grabus.

slovenija4 (Small)

     Islamska zajednica u Sloveniji planira organizirati posebnu svečanost povodom promjene križeva na vojnom groblju u Logu pod Mangartom nad mezarima muslimana i povodom sjećanja na sve one koji su na tom području izgubili svoje živote u Prvom svjetskom ratu o čemu će blagovremeno obavijestiti javnost.

slovenija3 (Small)