A+ A A-

Melbourne: Mektebske aktivnosti u džematu Deer Park

Ekskurzija polaznika mekteba džemata „Deer Park“ na Phillip Island

U organizaciji Džematskog Odbora i uz pomoć i podršku roditelja u nedjelju 16/12/2012 godine, organizovana je jednodnevna ekskurzija polaznika mekteba, roditelja i naravno svih džematlija i džematlijki koji su izrazili želju da nam se pridruže u ovom druženju na jedno manje ostrvo koje se naziva Phillip Island.

mek-akt-aust-12-2012-1

Ovo ostrvo je veoma atraktivno za turiste jer ima u ponudi brojne zanimljivosti kao i ono što naši najmlađi žele da posjete i vide. Ostrvo je poznato po jednoj nesvakidašnjoj pojavi, a to je izlazak pingvina iz okeana u vrijeme zalaska sunca , zatim njihov odlazak u kućice gdje provedu noć i  ponovan povratak u vodu rano ujutro.

Ovo prelijepo ostrvo je udaljeno od naše džamije u Deer Parku oko 2 sahata vožnje, pa smo i mi na ovaj naš nezaboravni put krenuli ujutro oko 8 sati ispred džamije u vrijeme kada smo se dogovorili i kada su nam došla četiri autobusa. Sam broj autobusa govori da je bio zaista veliki interes od strane polaznika mekteba, roditelja i ostalih džematlija da budemo ovaj dan zajedno i posjetimo ovo neobično mjesto.

Na put je krenulo oko 160 putnika, a vrijeme prilikom polaska bilo je oblačno i kišovito što naravno nije utjecalo na raspoloženje putnika a svi smo se potajno nadali da će nam Allah dž.š. podariti ipak u toku dana da nam se vrijeme popravi i da imamo sunčan dan, što nam se i ostvarilo, na čemu smo Allahu neizmjerno zahvalni.

Nakon dva sahata provedena u vožnji i razgovora u autobusima prvo smo posjetili Tvornicu Čokolade koja je itekako poznata ovdje u Melbournu ali koja je ujedno i otvorena za turiste koji mogu posmatrati kako se proizvodi čokolada i mogu odmah i da kupe raznovrsne čokoladne proizvode. Posjeta Tvornici Čokolade ili Chocolate Factory kakav je njen izvorni naziv, bila je posebno interesantna za naše najmlađe. Poslije smo posjetili jedan otvoreni park koji je uz samo more gdje se mogao obaviti ručak, namaz i druge aktivnosti po izboru svake porodice. Nakon zajedničke fotografije krenuli smo prema  još jednoj interesantnoj destinaciji za najmlađe ali i za odrasle , koja se naziva MAZE and ILLUSION  –ono što se čini nestvarno-  sastoji se od raznih neobičnih soba, ogledala, lavirinata i mnogo drugih stvari u kojima su uživali oni koji su ušli unutra.

S obzirom da je već bilo kasno poslije podne a i osjetio se blagi umor i kod djece i kod onih koji su bili sa njima odlučili smo krenuti prema džamiji a odatle i svako svojoj kući. Svi koji su bili dio ovog druženja bili su prezadovoljni a to dovoljno govore brojni  prijedlozi prisutnih gdje bi se moglo ići naredne ekskurzije.

Australija je jedna od onih zemalja koja nudi prelijepu prirodu i mnogo lijepih turističkih mjesta koja se mogu i trebaju posjetiti a najljepše posjete jesu upravo one koje idu kroz organizaciju džemata i one koje obuhvate naše polaznike mektebske pouke, jer se naša djeca i kroz ove ekskurzije druže i još postaju privrženiji i mektebu i  efendiji i džematu. Zato pozivamo svu našu djecu i roditelje da nam se pridruže u mektebskoj nastavi ali i u ovakvim našim nezaboravnim druženjima.

Zahvaljujemo se Džematskom Odboru na čelu sa Predsjednikom Zilhadom Djonlagićem na organizaciji, roditeljima na podršci, islamskoj školi „ Et-Taqwa collegu“ i „Išik collegu“ koji su nam dali po jedan autobus za ovu ekskurziju, Senadu Dautoviću koji je vozio jedan od autobusa i ostalim vozačima, kao i svim putnicima koji su podržali ovo prelijepo putovanje.

Hatme odraslih polaznika časa Kur'ana u džematu „Deer Park“

Džematski Odbor džemata „Deer Park“ U NEDJELJU  09/12/2012 godine, organizovao je piknik u povodu HATMA – DOVE ODRASLIH POLAZNIKA KUR'ANA.

Ova svečanost u našem džematu i ovaj događaj je još jedan u nizu lijepih događaja koji organizujemo i  koji budu povodom okupljanja velikog broja naših džematlija i džematlijki.

Naročito smo sretni i počašćeni još jednom generacijom odraslih polaznika Kur'ana koji su u toku godine dana zajedno sa svojim Imamom družeći se jednom sedmično u džamiji uspjeli da završe hatmu ili prouče kompletan Kur'an.

mek-akt-aust-12-2012-2

Piknik je počeo u 10:00 sati kada su se počeli prikupljati džematlije a vjerski dio programa i predstavljanje učača Kur'ana i hatma dova su započeli poslije podne namaza. U ovom dijelu programa pored naših svršenika hatme koji su se predstavili prisutnim učenjem Kur'ana Časnog, program su svojim lijepim glasovima uljepšali članovi hora izvedbom nekoliko ilahija, a u toku programa prisutnima se obratio Imam džemata Muhamed ef. koji je nakon iskrenih čestitki svršenicima hatmi , ukazao da je ovo jedan od onih najljepših projekata u džematu koji traje i koji daje mogućnost da se nauči učiti Allahova Knjiga što je sigurno jedan od najboljih ibadeta kako je to potvrdio Muhammed s.a.v.s. . Ove hatme i ovi učači pokazuju da godine nisu barijera da se nauči učiti Kur'an i da je za taj hajirli posao potrebno imati samo jaku volju i htijenje.

Nakon svog obraćanja Muhamed ef. je pozvao predsjednika Odbora gosp. Zilhada Djonlagića da podijeli diplome i poklone svršenicima hatme. A oni koji su završili hatmu i kojima su dodijeljene diplome su: Agić Senija; Imeri Hasiba; Hot Ifeta; Šemić Esma; Polimac Nasiha; Frljak Mejrema; h.Fatima Muranović; h. Emsuda Gluhić; h. Ferida Adilović; h.Fadila Julardžija; h.Kemal Jularđija; h.Rasim Elkasović.

 Poslije dove sve prisutne su svršenici hatme počastili kahvom i kolačima. Molimo Allaha dž.š . da ih nagradi Svojom nagradom za njihov trud i da budu lijep primjer svima koji još nisu uspjeli da savladaju Kur'ansko pismo. Zahvaljujemo se iskreno svim članovima Džematskog Odbora na organizaciji ovog našeg hajirli okupljanja i pečenju jagnjadi i ćevapa što su prisutni mogli kupiti i počastiti se ovim ukusnim jelima, zahvaljujemo se svima koji su pomogli u ovoj organizaciji , kao i svim našim džematlijama i džematlijkama koji su svojim dolaskom uveličali ovaj mubarek i ovu svečanost u našem džematu.

 Molimo Allaha dž.š. da nam se svima smiluje i podari nam Svoju milost i oprost. Amin!!!

Pripremio: Muhamed ef. Đidić