A+ A A-

Aktivnosti u Medžlisu IZ Ključ

Tribina „Bitno je biti Bošnjak“

Općinska sala Općine Ključ bila je tijesna da primi sve zainteresovane za tribinu Bitno je biti Bošnjak koja je održana 05.12.2012. sa početkom u 19 sati, a u  organizaciji Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, pred planirani popis stanovništva u BiH 2013. godine u suradnji sa Općinom Ključ i Medžlisom IZ Ključ. U tribini su učestvovali Sejfudin Tokić, Muhamed Mahmutović  i  Adnan Bajrić. Govoreći o važnosti popisa stanovništva Sejfudin Tokić je naglasio pravilno izjašnjavanja u najznačajnijim popisnim pitanjima, a to su:  pripadnosti naciji, korištenom jeziku i vjeri, te ukazao na najčešće lažne dileme kada je u pitanju nacionalno izjašnjavanje Bošnjačkog naroda u BiH. Naglasio je da niko ne dovodi u pitanje iskazivanje Hrvata kao Hrvata, niti Srba, kao Srba nego samo oko Bošnjaka, jer se tako želi unijeti smutnja među Bošnjake, te pozvao sve prisutne da povedemo računa o ovom pitanju.

akt-miz-kljuc-12-2012-1

Nakon g. Tokića, skupu se obratio Muhamed Mahmutović, novinar i književnik, koji je u svom obraćanju govorio o historiji bosanskog jezika, te opravdanosti izjašnjavanja jezika kao bosanskog.

Svojim prisustvom, te kratkim obraćanjem svoj doprinos ovoj tribini dali su načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović i glavni imam MIZ Ključ Ermin ef. Vučkić

Obzirom na posjećenost, načelnik je  izrazio optimizam kada je u pitanju buđenje svijesti Bošnjaka o važnosti predstojećeg popisa i pravilnog izjašnjavanja o najznačajnijim popisnim pitanjima, a glavni imam je naglasio i pitanje nataliteta poredeći nekadašnje male bošnjačke kuće pune djece sa današnjim velikim ali praznim kućama.

Delegacija općine Ključ posjetima Medžlis

Dana 05. decembra 2012. godine delegacija Općine Ključ predvođena novoizabranim načelnikom prof. Nedžadom Zukanovićem posjetila je Medžlis Islamske zajednice Ključ.

Delegaciju su dočekali predstavnici Medžlisa predvođeni glavnim imamom prof. Erminom ef. Vučkićem.

Cilj pomenute posjete bio je radni sastanak na kojem su učesnici izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i izrazili spremnost da dosadašnja veoma dobra saradnja Općine Ključ i Medžlisa IZ-e Ključ bude podignuta na još veći nivo.

Tokom sastanka je glavni imam Medžlisa prof. Ermin ef. Vučkić predstavnicima Općine prezentirao projekte koje Medžlis planira realizirati u toku 2013. godine, a načelnik Općine prof. Nedžad Zukanović je obećao pomoć u realizaciji pomenutih projekata u skladu sa mogućnostima Općine. 

Na kraju sastanka je Glavni imam, ispred Medžlisa IZ-e Ključ uručio Zahvalnicu načelniku prof. Nedžadu Zukanoviću za veliki doprinos u radu i napretku Islamske zajednice na području Ključa, budući da je u prethodnom periodu gosp. Zukanović kao član Izvršnog odbora Medžlisa, Skupštine Medžlisa, kao član džematskog odbora džemata Hripavci-Balijevići, te kroz funkcije u drugim tijelima unutar Islamske zajednice, ali i kao veoma vrijedan džematlija, više nego zasluženo dobio pomenuto priznanje.

Amel Spahić

  • 0101