A+ A A-

BRITANSKA I NJEMAČKA ŠTAMPA O KANDIDATURI ABDULAHA GULA

gul-turska     Dnevnik Financial Times u srijedu blagonaklono gleda na kandidaturu turskog ministra vanjskih poslova Abdullaha Gulla za šefa države.

      Pobjeda Stranke pravde i razvoja (AKP) Recepa Tayyipa Erdogana na nedavnim izborima pokazala je, piše list, da su se u sukobu između vlade i vojske oko novog predsjednika Turci opredijelili za demokratiju.

Gul dobar predsjednički kandidat
     Vojska i kemalistička sekularna elita, koja nije u stanju pobijediti na izborima, zaglibljene su u prošlosti, a ne neoislamistička AKP koja je Turskoj obezbijedila uspješnu, umjerenu i modernizatorsku vladu.
     Otuda je, smatra Financial Times, demokratsko pravo vlade da za predsjednika kandidira koga god hoće, a Gull bi, po mišljenju lista, bio sasvim dobar predsjednik.
     Primjedbe sekularista na njegov račun, dodaje Financial Times, klasno su i kulturno motivirane, a njihovi argumenti da bi Gull na mala vrata uveo teokratiju histerični su i lažni.
     Turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gull obećao je da će podržati sekularni ustav zemlje ukoliko uspije u pokušaju da postane predsjednik Turske te dodao kako "niko ne treba brinuti o njegovoj predanosti sekularnim principima", javio je BBC.
     Visoki zvaničnici AKP-a potvrdili su da će Gull biti njen jedini kandidat na predsjedničkim izborima.
     U Gullu, nekadašnjem članu jedne islamističke stranke, sekularni establišment vidi prijetnju republikanskom uređenju zemlje.
     Sam Abdullah Gull tvrdi da je prekinuo veze s islamskom politikom, naglašavajući da je u protekle četiri godine, koje je proveo na dužnosti šefa diplomatije, radio na demokratskim reformama i približavanju Turske Evropskoj uniji.
     Kada se Abdullah Gull u maju kandidirao za predsjednika Turske, vojska je zaprijetila da će "u slučaju potrebe ustati u odbranu sekularnog sistema".

EU godinama traži suzbijanje uticaj turske vojske

     « Za Turke je u igri mnogo toga. Zemlja se nalazi na  prekretnici ali sasvim drugačijoj od one koju su zamislili kemalisti i vojska», smatra komentator njemačkog lista «Frankfurter Rundschau» i nastavlja:

     « Izborom Gula za predsjednika, niti će biti narušen svjetovni ustavni sistem prema kojem je  religija odvojena od države niti će demokratija doći u opasnost. Šta više. Ona će biti ojačana ako Erdoganu pođe za rukom da prilikom izbora predsjednika vojsku ostavi po strani. EU već godinama od političara u Ankari traži da suzbije uticaj turske vojske u politiku i društvo. Izbor Gula bi zato za Tursku bio korak prema Evropi», smatra komentator lista «Frankfurter Rundschau».

Gul je kada je EU u pitanju zaslužio dozu poverenja

     „Gul, čija supruga demonstrativno pokriva glavu maramom, pravi je užas  za sekularne generale. Međutim, vojska nema dobre opcije. Puč protiv Partije pravde i progresa, AKP, koja je upravo ubjedljivo pobjedila na izborima bio bi katastrofa imajući u vidu nastojanja za učlanjenje u Evropsku uniju», smatra uvodničar lista «Financial Times Deutschland» i konstatuje:

     «Moglo bi doći do duboke ekonomske krize. Za Zapad ne bi bila nikakva drama ukoliko bi kemalisti bili oslabljeni i Gul bio izabran za predsjednika. AKP se pokazala otvorenom prema svijetu i sprovela liberalne reforme u privredi. Sa islamistom na čelu države Turska bi svakako krenula novim putem. Gul je, kada je EU u pitanju, kao akontaciju zaslužio dozu poverenja", piše „«Financial Times Deutschland».

     Uvodničar lista «Darmstädter Echo» u današnjem komentaru smatra da je na potezu sada vojska koja mora pokazati da poštuje i prihvata demokratska pravila igre. U proteklim desetljećima predsjednički ured je bilo sjedište kemalističke elite. Sada na predsjedničku stolicu dolazi Gul čija supruga još nosi i maramu», piše pored ostalog uvodničar lista  «Darmstädter Echo».

Produbljivanje podjela

     "Ono čime se sada bave turska vladajuća partija AKP i njen ministar vanjskih poslova Abdulah Gul, kada je riječ o predsjedničkoj kandidaturi je potpuno neodgovorno», smatra komentator lista «Badische Tagblatt» i konstatuje:

     «Turska je podijeljena. Gulova kandidatura će produbiti tu pukotinu. Međunarodna zajednica  smatra da će Gul islamizirati Tursku koja teži ulasku u EU. Evropska komisija od Erdogana očekuje prozapadne reforme a obećanje je dobila. Uprkos tome prijeti korak unazad i puč. Turska će sada biti još nepredvidljivija. Šanse da se jednim kandidatom pokaže znak pomirenja koji će ujediniti zemlju i odvesti u EU su prokockane», smatra komentator lista «Badische Tagblatt». 

(www.dw-world.de/ Fena)