A+ A A-

Ceremonija čišćenja Kabe zemzem i ružinom vodom

Muslimansko svetište Kaba oprana je zemzem i ružinom vodicom nakon ovogodišnjeg hodočašća koje je obavilo oko četiri miliona muslimana.

Kamere agencije Anadolija su zabilježile ovaj događaj, koji se prakticira svake godine u mjesecima muharremu i šabanu po hidžretskom kalendaru i predstavlja veliki događaj koji prati veliki broj zainteresiranih.

ciscenje-kabe-2012

Ljudi se već u večernjim satima počinju sakupljati ispred Kabe i čekaju početak ceremonije. Mobilni telefoni i kamere bivaju pripremljeni za snimanje ovog događaja. Novinari AA su snimili ovaj događaja zajedno s drugim posjetiteljima.

Snage sigurnosti su nakon klanjanja sabah-namaza osigurale prostor oko Kabe. Putem, koji je napravljen između palače kralja Abdullaha i Kabe, prošao je guverner Makke princ Khaled Al-Faisal, koji je također prisustvovao ceremoniji.

Nakon što su muslimani, koji su došli da prate ovaj događaj, proučili dove, otvorena su vrata Kabe. Naime, ceremonija otvaranja vrata Kabe odvija se tako što se svakog petka imam Kabe nakon hutbe na pokretnom minberu polako kroz narod približi vratima. To približavanje traje oko pola sata.

Ovaj put, princ Halid, imam Kabe Šeyh Abdurrahman bin Abdulaziz Al Sudais, kao i nekoliko ministara i predstavnika diplomatskih misija su otvorili vrata Kabe. Nakon otvaranja, uslijedio je ulazak u Kabu pomoću stepenica. Nakon toga su princ Halid i ostali visoki dužnosnici sa krpom namočenom zemzem i ružinom vodicom, počeli pranje unutrašnjosti Kabe. Čišćenje je nastavljeno pranjem spoljašnjeg dijela Kabe.

(Anadolija