A+ A A-

ZAKON O DRŽAVLJANSTVU BiH GENOCID I ETNIČKO ČIŠĆENJE PRAVNIM PUTEM

pasos_BiH     Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) traži stavljanje člana 17 Zakona o državljanstvu BiH van snage te apeluje na sve relevantne domaće i međunarodne faktore i sve dobronamjerne građane da zajedničkim naporima osiguraju uspjeh ove inicijative u Parlamentarnoj Skupštini BiH. Posebno se traži od Visokog predstavnika da upotrijebi svoj uticaj i, ukoliko je potrebno, bonske ovlasti, kako bi se ova inicijativa sprovela u dijelo.

Pola miliona državljana BiH ostaje bez državljanstva

     Član 17 rezultira lišavanjem BiH državljanstva više od pola miliona BiH državljana koji su protjerani putem genocida i etničkog čišćenja, a koji su u međuvremenu stekli državljanstva drugih država kako bi tamo ostvarili što normalniji život.
     S druge strane, uspjeh predloženih amandmana bi konačno omogućio državljanima BiH da uživaju pravo na dvojno državljanstvo bez bilo kakvih restrikcija, odnosno da zadrže državljanstvo BiH i nakon sticanja državljanstva druge države.

     Najavljeni odlazak međunarodne zajednice, međutim, zahtijeva trenutno rješenje ovog problema.

Dovršavanje genocida i etničkog čišćenja pravnim putem
     Oduzimanje BiH državljanstva stotinama hiljada protjeranih Bošnjaka je motivacija onih koji se protive ukidanju člana 17, a ne može se sakriti činjenica da je jedini razlog, jedini povod i jedino objašnjenje za zadržavanje člana 17 dovršavanje genocida i etničkog čišćenja "pravnim" putem kako bi se brojci od 200.000 ubijenih dodalo još pola miliona "ispisanih" - kaže se, između ostalog,  u pismu Kongresa Bošnjak Sjeverne Amerike upućenom Visokom predstavniku i specijalnom predstavniku Evropske unije Miroslavu Lajčaku.