A+ A A-

FORMIRATI NEZAVISNU KOMISIJU ZA ISTRAGU O DODJELJIVANJU DRŽAVLJANSTVA BiH

celija     Na osnovu inicijative o oduzimanju državljanstva BiH osobama koje su ga nelegalno stekle u 90-tim godinama, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) zajedno sa Narodnom bošnjačkom strankom NBS i Fondacijom Bošnjački komitet za ljudska prava traži formiranje nezavisne komisije koja će uraditi detaljnu istragu o dodeljivanju BiH državljanstava nakon 1995. godine.

      Kao što je činjenica da je određeni broj stranih državljana arapskog porijekla uzeo aktivno učešće u ratnim dejstvima unutar BiH u periodu 1992-95, isto tako činjenice pokazuju da učešće stranih državljana u ratnim dejstvima u istom periodu nije bilo ograničeno samo na ovu etničku grupu.

Ispitati državljanstvo plaćenika učesnika agresije na BiH

     Kroz rad Haškog međunarodnog tribunala za ratne zločine počinjene u BiH upoznati smo sa činjenicama da su aktivno učešće u ratnim dejstima unutar BiH imale regularne vojne formacije država koje graniče sa BiH kao i brojne paravojne formacije iz ovih država kao i šireg regiona (npr. dobrovoljci i plaćenici iz Rusije, Grčke, Bugarske, Rumunije). Pripadnici ovih formacija su učestvovali u agresiji na Republiku BiH a Haški tribunal je već pojedince osudio za genocid i zločine protiv čovječnosti.
     Mada je javnost upoznata o dodjeli BiH državljanstava osobama arapskog porijekla, među kojima su i pojedinci koji su legalno živjeli u RBiH i prije 1992.godine, interesantno je primijetiti da do danas nema podataka o tome koliki je broj učesnika u agresiji i genocidu nad BiH dobilo BiH pasoš nakon 1992. godine.

Primijeniti ravnomjeran princip
     KBSA u saradnji sa NBS i Fondacijom Bošnjački komitet za ljudska prava podržava akciju oduzimanja BiH državljanstva osobama koje su ga dobile ilegalnim putem i smatra da državljani BiH ne mogu biti osobe koje su direktno učestvovale u dejstvima koja su rezultirala genocidom, ratnim zločinom i zločinom protiv čovječnosti.
     KBSA, NBS i Fondacija Bošnjački Komitet za ljudska prava vjeruju u BiH koja poštuje ljudska prava i čiji je zakon slijep na vjeru, naciju i boju kože, vjeruju u BiH u kojoj se pravo jednako provodi za sve.
     Iz gore spomenutih razloga, tražimo od vas formiranje komisije koja će uraditi detaljnu istragu o dodeljivanju BiH državljanstava nakon 1995. godine. Početna tačka ove istrage moraju biti osobe koje su učestvovale u vojnim formacijama jedinica koje su počinile agresiju i genocid. Liste ovih jedinica, te mjesta u kojima su se desili zločini se mogu dobiti u Međunarodnom krivičnom tribunalu u Hagu.

Nezavisna komisija može dati odlukama kredibilitet

     Jedino nalazi nezavisne komisije koja će detaljno ispitati okolnosti i pojedinačne slučajeve dobivanja BiH državljanstva, mogu dati kredibilitet odluci o oduzimanju BiH državljanstava pripadnicima jedne etničke grupe.

     U protivnom svaka izhitrena odluka bila bi nelegalna i nemoralna u istoj onoj mjeri u kojoj se spominje nelegalnost odluke o dodjeljivanju državljanstva etničke grupi Arapa. Ovim bi se utišali i oni kritičari koji tvrde da je stvarna pozadina inicijative oduzimanja državljanstava BiH politička i čiji je krajnji cilj izjednačavanje agresora i žrtve.

Treba upoznati javnost sa svim zloupotrebama
     Komisije za preispitivanje državljanstva treba upoznati javnost sa ustanovljenim zloupotrebama propisa za sticanje državljanstva, kako od strane onih koji su na nelegalan način pokušali dobiti BiH pasoš, tako i onih koji su takvima udovoljili.
     Isto tako u slučaju deportacije komisija treba zahtjevati da se ispoštuju sve međunarodne konvencije po kojima se ne smiju deportirati građani u zemlje u kojima će biti mučeni, te potrebitosti dobivanja garancija od dotičnih zemalja po ovom pitanju.
     Pismo gornjeg sadržaja Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Narodne bošnjačke stranke upućeno je Željku Komšiću, predsjedavajućem, dr. Harisu Silajdžiću i Nebojši Radmanoviću, članovima Predsjedništva BiH, Nikoli Špiriću predsjedavajućem Vijeća ministara, Berizu Belkiću, predsjedavajućem Predstavničkog doma i Iliji Filipoviću, predsjedavajućem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.