A+ A A-

Aktivnosti glavnog imama MIZ Bugojno

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bugojno Vehid ef. Arnaut u okviru aktivnosti povodom Nove hidžretske 1434. godine, sa svojim saradnicima, upriličio je posjetu Centru za rad sa djecom sa posebnim potrebama koji djeluje unutar Udruženja „Leptir“ u Bugojnu.

Ovaj Centar i Udruženje „Leptir“ već nekoliko godina pružaju usluge svojim korisnicima, ali ih i svake godine unapređuju i dopunjavaju. Premda osnovani skromnim sredstvima, ulaganjem i brigom roditelja, pod vođstvom gospođe Biserke Božić, prerastaju u respektabilan kolektiv, u kome se entuzijazam, volonterstvo, ljubav i briga za ovu dirljivu kategoriju osjećaju na svakom koraku.

bugojno-posjete1

Kako žive od skromnih dotacija Općine, svojim umijećem obezbjeđuju na projektnim osnovama sredstva za unapređenje, te su tako nabavili značajnu, specifičnu i veoma skupu opremu za rad sa polaznicima, uredili i učinili prijatnim prostor za rad, ali i pokrenuli radionice čiji proizvodi završavaju u kućama dobrih ljudi, pa se tako isprepliće i korist ali i pomoć i svakako čuva dostojanstvo svakog čovjeka.

Rukovodioci Centra su glavnog imama upoznali sa svojim radom i aktivnostima, a na kraju posjete glavni imam je istakao sljedeće: “Teško je riječima opisati veličinu i humanost ovih ljudi. Pred njihovom požrtvovanošću i entuzijazmom može se samo učiti i to najveća lekcija, lekcija koju je plemeniti Poslanik izrekao: ‘Najbolji ljudi su oni koji koriste drugim ljudima’“.

bugojno-posjete2

Nakon obilaska Centra, prijatne kahve i riječi zahvalnosti s obje strane, korisnicima usluga Centra, u uzrastu osnovaca, uručeni su prigodni paketići. Ovom posjetom je samo pokrenuta intenzivnija saradnja Islamske zajednice i Centra, koja je već imala svoje plodove, ali i koja se treba unapređivati.

bugojno-posjete3

Prijatnu atmosferu, posebno među korisnicima, unijele su i muallime Suvada Šehić i Vahida Arnaut, a nesebičnost usluga zahvaljujemo Mueminu Malkiću, entuzijasti i volonteru.

Posjeta crkvi

Glavni imam Medžlisa IZ Bugojno, Vehid ef. Arnaut,  sa učenicima bugojanskih srednjih škola, polaznicima kursa islama u Kulturnom centru “Princeze Dževhere”,  posjetio bugojansku crkvu Ante Padovanskog. Goste je primio župnik Zoran Tadić.

bugojno-posjete5

Poželjevši dobrodošlicu, župnik Tadić gostima je prezentirao zanimljive podatke o bugojanskoj crkvi, jednoj od najvećih u BiH. Tom prilikom bilo je riječi o uspostavi i funkcionisanju Župe bugojanske. Učenici su sa velikim zanimanjem pratili izlaganje župnika Zorana Tadića, s obzirom da je velika većina njih po prvi put posjetila Crkvu  svetog  Ante Padovanskog.

bugojno-posjete7

Iskoristili su priliku da dobiju odgovore i na neka pitanja vezana za katoličku religiju i uopšte, kršćansku tradiciju. Glavni imam Medžlisa IZ Bugojno, Vehid ef Arnaut, zahvalio se župniku  Tadiću na gostoprimstvu i tom prilikom izrazio zadovoljstvo ovom posjetom koja je, kako je rekao, protekla u veoma dobroj atmosferi. Ovom prilikom izražena je nada u nastavak saradnje i uzvratne  posjete u cilju promoviranja religijske tolerancije i nastavka dijaloga.

(Aida Seferović)