A+ A A-

Novogodišnja svečana akademija: Put smiraja u nemiru

put-smirajaSvečana akademija u povodu Nove 1434. hidžretske godine u organizaciji Medžlisa IZ Mostar sinoć je u sali Narodnog pozorišta Mostar okupila veliki broj posjetilaca. U programu svečane akademije učestvovali su horovi Medžlisa IZ Mostar: mektepski hor, hor „El-Kamer“ i hor imama. Učenjem ašareta program je počeo Arnel ef. Demrović čije je značenje na bosanski jezik interpretirala Selma Isić. U odabranom kur'anskom ašaretu izrazito su naglašene teme: opomene, veličanja Allaha, čistoće, odbacivanje kumira, strpljivost, konačan obračun ljudskih djela i Božija milost.

Mektepski hor izveo je nekoliko ilahija čiji sadržaj govori o veličanju Uzvišenog Boga i značaju ljubavi prema Muhamedu a.s., dok su njihovi recitali, nagrađivani burnim aplauzima, naglašavali ishodišta bošnjačko-muslimanskog identiteta, ljubav prema islamu, Muhamedu a.s. i prema domovini.

Interpretacijom poznatih ilahija o Meki i Medini, među kojima je nezaobilazno bila i ona koju su spjevale medinske djevojke kad je Poslanik Muhamed a.s. 622.g. ulazio u Medinu hor „El-Kamer“ snažnom emocijom naglasio je tradicijski kontekst obilježavanja Nove hidžretske godine u islamskom svijetu.

Hor imama, pak, svoju izražajnost crpio je iz tekijske tradicije jer su iskrene emocije bosansko-hercegovačkih muslimana najvjernije čuvane tokom minulih vremena u našim tekijama i derviškim redovima.

Program je prigodnom dovom sa osnovnom idejom da je hidžra put smiraja u nemiru, u kojoj su dominirali tradicijski motivi bosansko-hercegovačkih mislimana, završio Džafer ef. Alić, pomoćnik glavnog imama za mektepsku nastavu.

Svečana akademija ukrašena je tekbirima koji simboliziraju zakletvu vjere i salavatima koji simboliziraju ljubav prema Muhamedu a.s.