A+ A A-

GAFIĆEVE FOTOGRAFIJE U HANIKAHU GAZI HUSREV-BEGOVE MEDRESE

gafic     U srijedu 15. augusta sa početkom u 20 sati Hanikahu Gazi-Husrevbegove medrese u Sarajevu bit će otvorena izložba fotografija Zijaha Gafića pod nazivom "Troubled Islam: short stories from troubled societies".

     Izložba našeg najnagrađivanijeg fotografa organizira se pod pokroviteljstvom Kantonalnog ministarstva kulture i sporta, a otvorit će je kantonalni ministar Emir Hadžihafizbegović. Riječ je o izložbi koja sadrži 63 fotografije snimljene u okviru Gafićevog fotografskog projekta koji se bavi postratnim iskustvom i nasiljem u svakodnevnom životu unutar muslimanskih zajednica u Evropi, Africi i Aziji, a u kontekstu posljedica 11. septembra.
     Publika u Sarajevu do sada je imala priliku vidjeti samo dijelove serijala "Troubled Islam: short stories from troubled societies", a izložba u Hanikahu prilika je da domaća publika do 5. septembra, do kada će izložba biti otvorena, pogleda fotografije iz svih regija koje je Gafić posjetio od 2000. godine od kada radi na projektu.
     Ova je izložba početkom godine predstavljena u Amsterdamu, a do kraja godine vidjet će je i publika prestižne "Beacon" Gallery u New Yorku koju vodi Sabine Meyer, urednica fotografije magazina National Geographic.

(Sarajevo-x.com)