A+ A A-

Naučni skup u Gradskoj džamiji u Zavidovićima

- Uskoro će se u Sarajevu održati naučni skup na temu uloge Zapada u ratnom i poratnom genocidu nad Bošnjacima – najavio je mr. Fatmir Alispahić.

Otkad se organiziraju predavanja u velelijepnoj Gradskoj džamiji u Zavidovićima rijetko se događalo da ova džamija bude gotovo ispunjena do posljednjeg mjesta, kao što je to bilo u četvrtak, 1. novembra 2012, iza jacije namaza, kada je u ovoj džamiji mr. Fatmir Alispahić održao predavanje na temu „Vrijeme bošnjačkog uzdizanja“, a o čemu je napisao i objavio poseban tekst. Predavanje je bilo šire od onoga što je rekao u ovom tekstu, a posebno kada se radi o potrebi otvaranja kritičkog fronta protiv međunarodne zajednice – ne da bismo bili u konfliktu, već da ne bismo slijepo prihvatali sve što nam međunarodna zajednica ponudi kao rješenje. Alispahić je rekao da konačno treba prestati sa činjenjem ustupaka međunarodnoj zajednici u ime lažne demokratije i pacifizma, gdje su jedino Bošnjaci na gubitku...

pred-grad-dzam-zav-11-2012-2

- Tako su rahmetli Aliju Izetbegovića prisilili da sjedne za sto sa ratnim zločincima, sve u ime mira, pa smo dobili spomenik genocidu u vidu Republike Srpske. Genocidna tvorevina nije naša, već je zapadna volja! U ime mira smo pristali da se razoruža Srebrenica, pa su snage Ujedinjenih nacija dozvolile genocid. U ime demokratije je OHR realizirao etnički inžinjering kada je prekrojio granice Zavidovića i Maglaja, kako bi od Žepča napravio hrvatsku općinu. Danas OHR realizira genocid u Mostaru, jer će pravljenjem tzv. hrvatskog stolnog grada etnički očistiti Bošnjake iz grada na Neretvi.  U ime opet nekakvih standarda se pristalo na Popis stanovništva, a kojim će se udariti muhur na genocid. Nama preostaje jedino da se borimo za spas onoga što se spasiti može, kao što je jedinstvo i brojnost bošnjačkog naroda.

Između ostalog Alispahić je govorio o važnosti shvaćanja da je dejtonski režim programiran da nastavi genocid nad Bošnjacima, pa i tako što će Bošnjake istjerivati iz njegovog identiteta, temeljenog na vjeri.

- Dokle god Bošnjaci ne shvate da je najprecizniji kompas prosperiteta i opstanka uspomena na žrtvu, ne postoji mogućnost izlaska iz labirinta, u kome se nastavlja stradavanje i rasipanje Bošnjaka. Cilj je graditi Muzej genocida nad Bošnjacima i u ime podnesene žrtve tražiti političke i druge satisfakcije. Zašto to nije dosad urađeno? Zato što ni velikosrbima, ni velikohrvatima, a ni međunarodnoj zajednici, ne odgovara istina o bošnjačkom stradanju, a time ni politička realnost koja bi bila temeljena na ustupcima prema narodu koji je bio, i koji i dalje jeste, žrtva genocida – rekao je Fatmir Alispahić.

Fatmir Alispahić je najavio da će se uskoro u Sarajevu organizirati naučni skup na temu uloge međunarodne zajednice u potpomaganju ratnog i poratnog genocida nad Bošnjacima, a gdje će kao posebne teme biti obrađeno saučesništvo Zapada u genocidu u Srebrenici, preseljavanje Bošnjaka u treće zemlje, aspekt ispisivanja iz državljanstva, uloga genocidnog Izbornog zakona i aktivne registracije u ispisivanju raseljenih Bošnjaka iz političkog života BiH, organizirano raseljavanje iz Goražda, projekt posrbljavanja Brčkog, projekt tzv. hrvatskog stolnog grada, velikosrpska i velikohrvatska instrumentalizacija dejtonskog poretka, itd.

pred-grad-dzam-zav-11-2012-1