A+ A A-

Održan Bajramski koncert u Gračanici

Trećeg dana Kurban-bajrama, u nedjelju 28. oktobra, u Gračanici u Bosanskom kulturnom centru održan je Bajramski koncert. Organizator koncerta je Udruženja vjeroučitelja Tuzlanskog kantona u suradnji sa BKC Gračanica, Udruženjem Anea – Mladi Gračanica te Muzičkom školom Gračanica. Učešće su uzeli: Hor El-Emin - Škahovica, Hor Vildan - Orahovica Donja, Hor Ismihan - Stjepan Polje, Orkestar Muzičke škole Gračanica, Amir Mašić, pjesnik te Irfan Kasumović, glumac. Ono što je bitno naglasiti je to da je koncert bio humanitarne prirode, odnosno sav prihod od prodatih ulaznica bit će utrošen u opremanje kabineta vjeronauke u osnovnoj školi „Hasan Kikić“ iz Gračanice.

bajr-konc-brac-10-2012-1

Koncert je otvorio Irfan Kaumović, glumac iz Tuzle, recitacijom „Nat-a“, da bi se nakon toga publici obratio Smajo ef. Mustafić, glavni imam Medžlisa IZ Gračanica. On je u svom nadahnutom govoru, poselamivši i čestitavši Bajram publici, govorio o značaju Kurban-bajrama i naših kurbana, te kao glavnu poruku istakao da je glavni i jedini čovjekov neprijatelj šejtan, a ne drugi čovjek te stoga trebamo pružati ruke pomirenja, pogotovo u ovim mubarek danima.

Nakon toga publici se obratio Nijaz Omerović, direktor škole „Hasan Kikić“ koji je izrazio zadovoljstvo organizovanim koncertom u kojem je spojeno ugodno s korisnim te da je ovo početak  jedne dobre prakse koja će se, ako Bog da i nastaviti. Potom se publici predstavio orkestar Muzičke škole pod vodstvom profesora Damira Beganovića, nakon čega su uslijedile izvedbe ilahija od strane gore pomenutih horova. Irfan Kasumović je još dva puta počastio publiku recitacijama, a poseban utisak na publiku je ostavila pjesma Muse Ćazima Ćatića Teubei – Nesuh. Pjesnik Amir Mašić je recitirao pjesmu svog rahmetli oca, a neke od ilahija koje su učili horovi El-Emin, Vildan i Ismihan su: To nam Bajram dolazi, Bejtullahov, Fatima, Samo Allah istina je, Nemoj žaliti suzama itd.

Treba istaći da je sponzor koncerta bio Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus Duje, dok je medijski sponzor bio Radio Gračanica.

Publika je bila veoma zadovoljna pokazanim, a organizatori sretni što su Gračanlijama pružili kvalitetan bajramski program, ali i što će učenici imati još bolji, ljepši i opremljeniji kabinet islamske vjeronauke.

Alem Dedić

  • 0101