A+ A A-

OTVARANJEM DŽAMIJE ROGATICI JE VRAĆEN DIO IZGUBLJENE DUŠE

dzamija_rogatica     U prisustvu hiljadu vjernika, jučer je u Rogatici svečano otvorena Šudžaudinova ili Čaršijska džamija, prva obnovljena u centru grada. Njenu rekonstrukciju finansirali su graditelji džamije Alije Izetbegovića u Istanbulu.

Pobjeda dobra

     - Obnova i otvaranje vjerskih objekata znači da se uspostavljaju ljudska prava i slobode. To istovremeno predstavlja i pobjedu dobra nad zlom, poraz politike nacionalne i vjerske isključivosti, poraz politike sukoba i podjela, politike koja je kroz historiju nanijela veliku štetu svim narodima - kazao je u obraćanju vjernicima dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Sulejman Tihić te dodao da BiH ne može biti podijeljena.
     Muftija goraždanski Hamed ef. Efendić vjernicima je poručio da će novootvorena džamija, uz pravoslavnu i katoličku crkvu, koje postoje u gradu, pozvati ljude na skladan život različitih vjera i naroda, kakav je Rogatica nekada imala i stoljećima pamtila.
     - Ova svečanost nije samo radost Bošnjaka, već svih čestitih građana Rogatice, jer obnovom Šudžaudinove džamije ovom gradu vraćamo dio njegove izgubljene duše - kazao je ef. Efendić.

Selami povratnicima

     Izaslanik reisu-l-uleme Nezim ef. Halilović Muderis posebne selame uputio je povratnicima. U sam grad do danas se vratilo tek njih dvadesetak, iako su Bošnjaci prije rata predstavljali 68 posto stanovništva.
     - U vašim očima vidim suze radosnice, jer ste svjesni da će ova džamija biti magnet koji će vezati sve nas. Ova džamija će hrabriti i one koji su se kolebali i govorili da se vrlo teško vratiti. U ovaj grad ćemo se vraćati uzdignutog čela, bez imalo stida i straha, da svjedočimo islam ovdje, gdje su islam svjedočili naši preci više od pet stoljeća - kazao je Halilović.
Jučerašnjoj svečanosti prisustvovali su i predstavnici SO Rogatica, SPC, te drugi gosti.

Sagrađena 1576. godine

     Inicijativa o obnovi jedne od džamija u BiH pokrenuta je prije nekoliko godina kada je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić posjetio Istanbul.
     Na prijedlog muftije goraždanskog Hameda ef. Efendića, odabrana je rogatička džamija, zaostavština vakifa i vojskovođe Šudžaudina, sagrađena 1576. godine, a do temelja je porušena 20. juna 1992.

Prva džamija u gradu

     Šudžaudinova džamija je prvi obnovljeni islamski objekat u centru Rogatice, a obnovljenu džamiju otvorio je Enver Kazić, prvi povratnik u Rogaticu. Kako je kazao član Medžlisa IZ Rogatica Omer ef. Kadrić, na području koje pokriva ovaj medžlis ukupno su porušene 23 džamije, uključujući i ovu kao i drugu gradsku džamiju Arnaudija. 

     "Šudžaudinova džamija je vakuf starog dobrotvora i vojskovođe Šudžaudina i drago nam je da je ona ponovo nakon 15 godina na mjestu gdje je nekada bila. Njena obnova započeta je krajem 2005. godine, a turska humanitarna organizacija Biat je pored džamije obnovila i vakufske prostore i započela rekonstrukciju imamske kuće", kazao je Omer ef. Kadrić. 

     Predsjednik Skupštine općine Rogatica Kemo Čamdžija kazao je da ovaj današnji čin predstavlja ohrabrenje, kako za muslimane koji su se već vratili, tako i za one koji o tome razmišljaju. On je izrazio nadu da će se u saradnji na nivou države, entiteta, kantona i općina u narednom periodu ostvariti masovniji povratak posebno u grad Rogaticu.

     Iako je prije agresije na BiH u Rogatici živjelo oko 68 posto Bošnjaka, do danas se u sam grad vratilo tek dvadesetak povratnika. 

(www.avaz.ba/Fena)