A+ A A-

Hatme – dova u džematu „Bosna“ u Beču

U subotu 20. oktobra u prostorijama turskoga instituta Wonder u austrijskom glavnom gradu, a u organizaciji džemata „Bosna“ upriličena je hatma-dova za 36 polaznika mektebske nastave. 21 učenik po prvi put je polagao hatme dok je njih 15 po drugi put u mektebu proučilo Kur’an.

hatme-wonder-au-2012

Hatmama je prisustvovao veliki broj ljudi, te je sala bila premala da primi sve prisutne. Također je prisustvovao i veliki broj počasnih gostiju i zvanica od kojih izdvajamo dr. Aziz ef. Hasanovića, muftiju zagrebačkog, izaslanika predsjednika IZ-e Austrije, hfz. Abdulmedžida Sijamhodžića, sekretara IZB Austrije, prof. Hasudin ef. Atanovića, člana odbora IZBA-e Adisa Čandića, te mnoge druge imame i predstavnike džemata.

Prisutne je prvi poselamio i izrazio im dobrodošlicu imam džemata „Bosna“ u Beču, prof. Senad ef. Kusur. Ovaj mladi i vrijedni imam je svojim naporom i trudom zajedno sa svojom hanumom Suadom Tabaković-Kusur predstavio svima svoj rad na ovim hatmama. Za kratko vrijeme je postigao veliki uspjeh te iza njega stoji 73 učača časnoga Kur’ana u ovom džematu. 

Skupu se obratio i predsjednik džemata, Salem Pobrić, koji je skrenuo pažnju na važnost mekteba kazavaši da je to jedina sigurna investicija i čije ćemo plodove ubirati kako na ovom tako i na budućem svijetu. Zamolio je roditelje da se nesebično žrtvuju kako bi njihova djeca i dalje nastavila da dolaze u mekteb i da oni koji to do sada nisu učinili, upišu svoju djecu.

Također su za govornicu stali prof. Hasudin Atanović, sekretar IZBA-e kazavši da je jedinstvo svih Bošnjaka i svih bošnjačkih džemata neophodno i da mi druge alternative nemamo. Upravo to jedinstvo može izroditi ovakve rezultate kao što su ove hatme. Potom je sa bine poselamio sve prisutne i hfz. Abdulmedžid Sijamhodžić, član odbora IZBA-e i izaslanik dr. Fuata Sanaça, rekavši da je znanje učenja Kur’ana najvrijednija diploma koju čovjek može steći u životu i da je ona jedina koja će se vrjednovati onda kada to bude najvažnije. Svi trebate da budete ponosni na to kao i vaši roditelji koji iza sebe ostavljaju trajnu sadaku, dodao je na kraju hfz. Sijamhodžić.

Na kraju se obratio i počasni gost ovog skupa, muftija zagrebački, dr. Aziz ef. Hasanović. Muftija se zahvalio svima na uloženom trudu a koji su uzrok ovom prelijepom događaju, izdvojivši svakako Senad ef. i njegovu hanumu mualimu Suadu. Dalje je rekao da smo mi svjedoci da se i ovdje u Beču spominje Allahovo ime, uči Kur’an i izučava islam. Potom je dr. Aziz skrenuo pažnju na vrijednost mekteba kao institucije kroz koju mi djecu učimo da vole sve ljude na svijetu, da žive u ljubavi, u toleranciji i miru. Mi moramo voditi računa o sebi i svojim porodicama, a najbolji način da to činimo, kao i da pripremimo svoju djecu da se i oni brinu o svojim porodicama i svojoj zajednici je upravo kroz mekteb, dodao je muftija. Kazao je da je Kur’an knjiga nad knjigama i da je jedini spas za sve nas da živimo po Kur’anu. Muftija je pohvalio još jednom sve učesnike hatmi, njihove roditelje, imama i mualimu i zamolio ih da ustraju u svom pozitivnom radu.

Važan i neizostavan učesnik programa bio je i ženski hor Hadžeru-l-esved, kojeg je također iznjedrio džemat Bosna. Ove djevojke redovan su sudionik svih važnih manifestacije koje priređuju bečki džemati.

Na kraju programa pročitana su imena svih učesnika, a potom su svršenici hatmi proučili kratka sura kojima završava Kur’an, a dovu je proučio mr. Adem-ef. Hadžić, imam u penziji, koji je svojim trudom i zalaganjem uveliko pridonio razvoju i napretku džemata Bosna u Beču.

M.L.

  • DSC01586DSC01586