A+ A A-

Vjeroučitelji kao najuspješniji prosvjetni radnici u Srednjobosanskom kantonu

najuspjesniji-vjero-sbk-10-2012Povodom „Svjetskog dana učitelja – 5. oktobar“, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog  kantona (SBK),  s ciljem ukazivanja na značaj i vrijednost profesionalnog rada u odgojno-obrazovanim ustanovama SBK koji kao takav jedino može doprinijeti kvaliteti  nastavnog procesa, uputilo je pozive svim osnovnim i srednjim školama da na sjednicama Nastavničkih vijeća, izaberu ispred svoje odgojne institucije jednog prosvjetnog radnika koji je u prošloj školskoj 2011/2012 godini svojim odgojno obrazovnim radom (pozitivan odnos i plodan rad sa učenicima, roditeljima, društvenom i lokalnom zajednicom, na stručnim aktivima i učestvovanje na takmičenjima), kolegijalnošću  i profesionalnošću doprinio kvaliteti nastavnog procesa.

Nakon što su sve škole dostavile imena svojih najuspješnijih  prosvjetnih radnika za prošlu školsku godinu, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u SBK, prof. Jozo Jurina, sa svojim saradnicima, upriličio je  05.10. 2012. godine sa početkom u 10 sati,  svečanost povodom „Svjetskog dana učitelja“  u Kongresnoj dvorani  hotela Central  u sklopu Franšiznog centra u Vitezu na kojoj su dodijeljenja priznanja najistaknutijim prosvjetnim radnicima za proteklu školsku godinu. Nakon dodjele priznanja i nakon kraćeg obračanja ministra Jurine, upriličena je zakuska za zvanice te druženje sa ministrom gdje se razgovaralo o problemima i napredovanju  u obrazovanju.

Među mnogobrojim iskusnim prosvjetnim radnicima, od kojih su većina imali preko 30 godina radnog iskustva, ove godine ispred svojih kolektiva izabrana su i dva vjeroučitelja koji su za kratko vrijeme pokazali svojim radom i zalaganjem jačinu i ozbiljnost  u radu kao i mjesto predmeta Islamska vjeronauka u procesu odgoja i obrazovanja. Takođe, oni su bili i najmlađi prosvjetni radnici koji su tog dana  dobili priznanje od ministra  obrazovanja, Joze Jurine,  kao najuspješniji  nastavnici u svojim kolektivima za proteklu školsku godinu. Ovo veoma važno priznanje na kantonalnom novu,  dobili su vjeroučitelj  prof. Saudin  Cokoja iz Osnovne škole „Gornji Vakuf“ iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja i mr. Enisa Gazija-Pajt, vjeroučiteljica iz Osnovne škole „Kiseljak 1“ iz Kiseljaka.