A+ A A-

Prva grupa hadžija krenula iz Sarajeva

hadz-2Letovima sa sarajevskog aerodroma jutros (11.10) su put Mekke i Medine krenule hadžije sa područja Bihaćkog i Tuzlanskog muftijstva.

Nakon okupljanja i zajedničkog sabah-namaza u džamiji Kralja Fahda u Sarajevu, budućim hadžijama je proučena zajednička ikrar dova, te su nakon toga organiziranim prevozom hadžije prebačene na sarajevski aerodrom odakle su letovima u 10:30h i u 11:05h krenuli prema Medini, a dolazak u Medinu je planiran za 15:00h odnosno 15:25h.

- Danas je iz Sarajeva u dva aviona krenulo 400 hadžija sa područja Bihaćkog i Tuzlanskog muftijstva dok će letovima sutra i prekosutra krenuti i ostale hadžije. Dosadašnji tok organizacije je prošao u skladu sa očekivanjima, izjavio je za naš portal rukovodilac Ureda za hadž Nezim Halilović Muderris.

Letovima u petak, 12. oktobra, također sa sarajevskog aerodroma krenut će hadžije sa područja Zeničkog, Banjalučkog i dijela Sarajevskog muftijstva dok će letovima u subotu, 13. oktobra, put Mekke i Medine krenuti ostatak hadžija sa područja Sarajevskog i hadžije sa područja Travničkog muftijstva. Termini povratnih letova su 31. oktobar (2 leta), 01. (2 leta) te 02. i 03. novembra (po jedan let).

Ove godine iz Bosne i Hercegovine u organizaciji Ureda za hadž na hadž putuje 1.200 hadžija, a ove godine hadžije neće ići kopnom zbog loše sigurnosne situacije u Siriji i Iraku, dok će hadžije koje na hadž idu putem agencija "Biss tours" iz Zenice i "Merkez oil" iz Novog Travnika ići kombinirano kopnenim, pomorskim i zračnim rutama.

Hadžije koje putuju u organizaciji Merkez oila su jutros krenule iz Iskendera i pomorskom linijom putuju prema Kairu, odakle će kopnenim putem nastaviti put prema Medini i Mekki. Hadžije koje putuju u organizaciji Biss toursa se na putu prema Turskoj, odakle će biti avionom putovati do Ammana te iz Amman kopnom nastaviti put prema Medini i Mekki.

Hadžije će tokom boravka u Medini biti smještene u hotelu koji se nalazi u neposrednoj blizini džamije Poslanika a.s., dok će tokom boravka u Mekki biti smješteni u dva novootvorena hotela, koji su u odnosu na prošlogodišnje malo udaljeniji od Haremi-šerifa, a prema riječima Nezima Halilovića, rukovodioca Ureda za hadž, opći uslovi boravka hadžija su znatno bolji u odnosu na prethodne godine.