A+ A A-

Bošnjačke hadžije iz Australije

Allah Uzvišeni u suri El Haddždž u 27 ajetu kaže: „I oglasi ljudima hadž!”-dolazit će ti pješke i na kamilama iznurenim; dolazit će iz mjesta dalekih.”  Ovim ajetom je Allah dž.š. tražio od Ibrahima a.s. da oglasi ljudima hadždž i to na mjestu koje je bilo neplodno i bez vode, niti je bilo ikoga da bi čuo njegov poziv.  Ibrahim a.s. je ipak oglasio ljudima hadždž jer mu je Uzvišeni Allah tako naredio, rekavši mu, na tebi je da oglasiš a na Nama je da taj poziv stigne do ljudi.  Volja Uzvišenog je htjela da taj poziv  stigne do svakog onog kome je Allah dž.š. propisao da obavi tu časnu dužnost od vremena Ibrahima a.s. do Sudnjega dana.

Svjedoci smo  vremena kada se potvrđuje ovaj Kur’anski ajet i u kome se potvrđuje da je Ibrahimov a.s. poziv čuo svako onaj ko obavlja hadždž u svakom vremenu i na svakom mjestu zemaljske kugle, pa tako možemo vidjeti da na hadž i ove godine putuju muslimani i muslimanke iz svih krajeva svijeta i oni iz mjesta dalekih, a među njima svakako i naši dobri Bošnjaci kojih ima po cijelom svijetu i koji putuju na hadždž ne samo iz naše Bosne I Hercegovine nego i iz mnogih drugih zemalja i onih bliži i onih dalekih , a jedna od onih dalekih zemalja iz koje naši Bošnjaci putuju da budu posebni Allahovi delegate, posebni Allahovi gosti , kako to kaže Resulullah , u vrijeme hadždža jeste i Australija.

hadzije-bos-aust-10-2012-1

Svake godine, el hamdulillah, Bošnjaci ove daleke zemlje , Australije imaju svoje predstavnike na najvećem kongresu svih muslimana svijeta, na hadždžu , i tako se pridružuju plejadi onih odabranika koji se odazivaju na ovaj poziv koji je Allah dž.š. uputio preko Svoga prijatelja i poslanika Ibrahima a.s.. Ove godine za razliku od prethodnih godina iz naših džemata u Australiji ispratili smo i najviše hadždžija u organizaciji Mešihata IZ u Australiji. Pa je tako iz naših džemata : Melbourna, Sydneya, Adelaide, Brisbone u subotu, 06/10/2012 otišlo na hadždž ukupno 28 hadždžija i hadži-hanuma, kao što je jedan broj naših džematlija i džematliiki otišao i sa drugim organizacijama pa je ovaj broj  hadžija još veći.  U svim našim džematima održani su prigodni programi u povodu ikrar dova za naše hadžije a ispračaj svih naših hadžija bio je iz džemata Deer Park u Melbournu, gdje su  naše hadžije došle prije na jedan dan,  zajedno se družili i na jedan najljepši i najdostojansveniji  način ispraćeni na ovaj najčasniji put. Ove godine u organizaciji Mešihata IZ u Australiji  hadž obavljaju sljedeće hadžije: VODIĆ- mr Ibrahim ef. Omerdic, Omerbegovic Hanka, Kemal Zulfić, Amira Zulfić, Kasim Mustafic, Esad Smajić, Đulsa Smajić, Razim Sarać, Zehra Sarać, Ishak Avdić, Ismet Sinanović, Mesud Sinanović, Sadika Đuzel, h. Mina Ćejvan, Emsuda Gluhić, Mirsad Gluhić, h. Zekijaveta Jularđija, Pasema Kecap, Mustafić Hamed, h. Hana Živalj, Bašić Fahrudin, Asim Mesalić, Nail Kurtić, Fadil Trtovac, Nezaheta Trtovac, Mehmedalija  Šehić, Topalović Enes, Ismail Biševac, Mahir Pašević  i  Aysel Pašević …

Zahvaljujemo svim Imamima, Predsjednicima Džemata, Džematskim Odborima koji su pomogli našim hadžijama da im pripreme za hadž budu što lakše. Također se zahvaljujemo  Džematskom  Odboru  i džematlijama  džemata “Deer Park”  koji su pružili  zaista pravo domaćinstvo svim hadžijama  i najljepši prijem, zato molimo Allaha dž.š  da ih nagradi Svojom nagradom.  Zahvaljujemo se i svim našim medijima radiju 3ZZZ , Magazinu Bosna i ostalima koji su prenosili vijesti i informacije o aktivnostima I pripremama za hadždž ove godine. Želimo im puno uspjeha u radu.

I na kraju svim našim hadžijama od srca čestitamo odlazak na hadždž i molimo Uzvišenog Gospodara  da im olakša ovaj hajirli put, da im podari zdravlja i snage i da im učini HADŽDŽI MEBRUR (primljen hadždž). AMIN

Muhamed ef. Đidić