A+ A A-

Prijedor: Ikrar dova za trinaest prijedorskih hadžija

U petak, 05.10.2012./19. zulka'de 1433. poslije ikindije namaza u džamiji u Starom Gradu u prisustvu džematlija i imama Medžlisa IZ Prijedor svečano je proučen mevlud i Ikrar (hadžijska) dova i tako blagoslovljen odlazak prijedorskih hadžija na najvrjednije putovanje u životu. Glavni imam, Merzuk ef. Hadžirušidović, se u svom obraćanju osvrnuo na važnost i vrijednost izvršavanja temeljnih principa islama među kojima je i hadž, kao i važnost ispraćaja hadžija koji nas u tekućoj godini predstavljaju i zastupaju na najčasnijem mjestu na dunjaluku a to je Harem-i-šerif u Mekki.

hadzije-prijedor-2012-1

Ovo je prvi put u 20 godina da se ponovo prijedorske hadžije ispraćaju u najstarijoj džamiji u Prijedoru i šire, kao što je to oduvjek u Prijedoru bila tradicija. Ovom prilikom se možemo svi uvjeriti i u tok radova sanacije unutrašnjosti ove naše Gradske džamije pri čemu se u kamenu radi mihrab, minber i ograda na mahfilu. Isto ovom prilikom pozivamo da svi uložimo trud da se saberu sredstva i omogući završetak ove najstarije džamije onako kako to takav objekat zaslužuje.

 (više o ovoj džamiji i njenom ambijentu koji je proglašen Nacionalnim spomenikom kulture na http://www.kons.gov.ba/main.php?id_struct=6&lang=1&action=view&id=3059)

 SPISAK PRIJEDORSKIH HADŽIJA ZA 2012./1433. g.

 Iz Prijedora, BiH, putuju:

 1. DELIĆ HASIB - džemat Gomjenica;

 2. DELKIĆ MUNIB -džemat Gornja Puharska;

 3. DELKIĆ UZEIR - džemat Gornja Puharska;

 4. HABIBOVIĆ ĐEMAL - džemat Čaršija;

 5. HASANAGIĆ OMER – džemat Ljubija;

 6. OKIĆ HAJRA – džemat Zagrad;

 7. REDŽIĆ KASIM - džemat Gomjenica:

 A iz dijaspore putuju:

 8. AVDIĆ ISHAK – džemat Donja Puharska – iz Australije;

 9. BOSNIĆ ZIJAD – džemat Donja Puharska – iz Švicarske;

 10. HEGIĆ NAMKA - džemat Bišćani - iz Njemačke

 11. HEGIĆ FAJKA - džemat Bišćani - iz Holandije

 12./13. HERGIĆ (Tasim) HARIS I AIDA – džemat Zagrad – iz Francuske.

Našim hadžijama želimo da nam hajirli, živi i zdravi odu i još bolji se svojim kućama i familijama vrate. HADŽDŽ MEBRUR OLSUN!

H.M.

  • DSCF7581DSCF7581