A+ A A-

Predstavnici „Kršćansko muslimanskog dijaloga“ kod muftija Smajkića

Delegacija njemačke organizacije „Kršćansko muslimanskog dijaloga“ iz Kelna, nakon susreta sa reisu-l-ulemom dr. Mustafom Cerićem danas je (9.10.2012.g.) boravila u posjeti Mostaru gdje su se sastali sa mostarskim muftijom h Seid ef. Smajkićem, glavnim imamom Medžlisa IZ Mostar, Salem ef. Dedovićem i direktorom Islamskog kulturnog centra mr. Salih ef. Čolakovićem.

mu-mo-del-mus-krsc-dijag-10-2012

 

U razmijeni mišljenja na polju međureligijskog dijaloga i zajedničkog života muftija Smajkić je goste upoznao sa teritorijalnim specifičnostima Mostarskog muftijstva i historijskim činjenicama, o stradanju infrastrukture IZ-e (džamija, mesdžida, vakufske imovine) nedužnog muslimanskog stanovništva tokom agresije. Prema njegovim riječima grad Mostar je personifikacija strahota s kojima su se Bošnjaci suočavali tokom posljednjih dvadeset godina. „Mostar je bio suočen sa dvije agresije i bilo je potpuno uništeno sve osim našeg duha“, ocijenio je muftija. Komentirajući društveno pravne aspekte uređenja grada Mostara muftija je i ovu delegaciju podsjetio na činjenice kako je preko 20 000 Bošnjaka nasilno raseljeno iz svoga grada. „Mi u našoj arhivi imamo spiskove preko 10 000 ljudi koji su pod prisilom potpisali dokumente da se odriču svoje imovine a za uzvrat su dobili slobodu da se isele u treće zemlje“, kazao je muftija.

Komentirajući historijski kontinuitet razvoja grada Mostara muftija se posebno zadržao na aktuelnoj političko društvenoj krizi u kojoj, prema njegovim riječima, Bošnjaci nemaju pravo pristati na podređen položaj. „Posljednji važeći statut grada Mostara makar načelno garantira jednakopravnost naroda u Mostaru. Međutim, hrvatski politički blok na to ne pristaje. Želi dominaciju u ovom gradu. Takvu težnju imamo i simbolično izraženu krstom na brdu Hum“, istako je muftija. U kontekstu interesiranja predstavnika  organizacije „Kršćansko muslimanskog dijaloga“ iz Kelna o međureligijskom dijalogu muftija je istakao kako su se Bošnjaci i Hrvati na početku agresije zajednički suprotstavili jugoslovenskoj armiji i srpskocrnogorskim jedinicama,  a kako danas Islamska zajednica ima kud i kamo korektnije odnose sa SPC-om već sa Katoličkom Crkvom. „U tom smislu vlada potpuna blokada međusobnog uvažavanja i razumijevanja od strane biskupa Perića, dok nije takav slučaj sa svećenicima Franjevačkog reda“, konstatirao je muftija Smajkić, istaknuvši kako je i to jasan znak da hrvatski politički blok želi ostvariti potpunu dominaciju. Na kraju osvrta o političkim pritiscima muftija je jasno poručio kako Bošnjaci neće pristati na te zakulisne igre. „Mi ne možemo pristati da ono što je uzeto silom postane legalno i legitimno“, zaključio je muftija Smajkić. Predstavnici  njemačke organizacije „Kršćansko muslimanskog dijaloga“ tokom razgovora posebno su se interesirali o mogućnostima međureligijskog dijaloga na nižim organizacionim nivoima pa i među samim pojedincima – vjernicima. Istaknuvši kako je njihov osnovni cilj i motiv ovih posjeta da doprinesu razvoju međureligijskog dijaloga u BiH dr. Thomas Lemmen, predsjednik  ove njemačke ekumenske organizacije se izvinuo u svoje lično ime, ukoliko pojedinci i grupe zloupotrebljavaju njegovu religiju za svoj nacionalizam. Današnju posjetu gosti iz Njemačke završili su pitanjima o zajedničkom iftaru Medžlisa IZ Mostar sa sveštencima SPC-a i predstavnicima lokalne vlasti prošlog ramazana u Nevesinju. 

H. Eminović