A+ A A-

Rekordan broj hadžija iz I.K.C. Ulm

Ove godine I.K.C. je 30.09. 2012 priredio ikrar dovu za rekordnih 14 hadžija koji su ove godine odlučili da obave peti islamski šart. Toga dana prostorije I.K.C. Ulma koje se nalaze u fazi adaptacije su bile premale da bi primile sve goste. Program ikrar dove je započeo poslije podne namaza. Učenjem ašareta Emina Učkan je otvorila naš program. Nakon toga se obratio imam Bilal ef. Hodžić poselamivši sve prisutne i zahvalivši se na tako brojnom dolasku. Ovo je dan radosti ne samo naših hadžija nego je ovo dan radosti svih naših džematlija, rekao je imam Hodžić dodavši da smo ove godine ostvarili rekordan broj hadžija i da ne bi trebali na tome stati. Imam je spomenuo između ostalog imena svih onih koji su iz našeg džemata obavili hadž. Historijat odlaska na hadž iz našeg džemata je započeo 2004 kada je rahmetli h. Mustafa Topčić prvi krenuo na hadž i time otvorio put ka Bejtullahu. Bilal ef. je čestitao našim ovogodišnjim hadžijama i hadži hanumama koji su odlučili ove godine da se odazovu Allahovom pozivu.

ulm-Ikrar dova 2012 01

Prelijepe ilahije koje govore o Mekki, Medini, Kabi, Revdi a koje su izvodile Emina Murtezani i h. Azemina Hodžić mamile su uzdahe i pokoju suzu kod prisutnih. A takođe i izvođenje recitacija koje su svojim milozvučnim glasićima pročitali Lejla Puzo, Bejan Hodžić, Medina Učkan i Dženate Dancheli također su na prisutne ostavljali dojam radosti i ushićenja. Prisutnima se ispred IZBNJ obratio predsjednik Edmin Atlagić a ispred džemata I.K.C. Ulm se obratio i h. Nihad Smajić koji su zaželjeli svim našim hadžijama i hadži hanumama hadž mebrur. Programu ikrar dove su bili prisutni i kolege imami Muhamed ef. Alihodžić, Edin ef. Pašalić i Enver ef. Pašalić koji su takođe u svom obraćanju uputili niz savjeta i poruka budućim hadžijama kao i samim džematlijama.

Pred kraj našeg programa naši ambasadori na hadžu 2012 a to su:

Bašić Mevludin, Bašić Fatima, Bašić Admir, h.Prošić Velaga, Abdulahović Samir, Purković Ibrahim, Purković Fetaneta, Učkan Benjamin, Panjeta Avdo, Panjeta Zaha, Zahirović Amir, h. Herić Šahbaz, Herić Sadika, Zonić Sejad, su se obratili džematlijama izrazivši svoju veliku radost što ih je Allah počastio svojim pozivom te su veoma dirljivim riječima zamolili prisutne za halal.

Učenjem dove zamolili smo Allaha da svim našim hadžijama ovo doista bude hadž mebrur, hadž bez činjenja ikakvih prestupa, i da ih Allah očisti od svih grijeha. Amin.

Bilal ef. Hodžić

ulm-Ikrar dova 2012 02