A+ A A-

CRNOGORSKA VLAST UVODI RETORIKU UCJENE I ISKLJUČIVOSTI

Bosnjacka_stranka_logo_big     Bošnjačka stranka (BS) optužila je crnogorsku vlast da u završnici donošenja novog ustava, napušta demokratski dijalog, uvodeći retoriku ucjene i isključivosti.

     BS ocjenjuje da vlast tako pokazuje da nema dovoljno snage da uvaži višenacionalnu realnost savremene Crne Gore.
     U saopštenju BS navodi se da je Crna Gora u predreferendumskom periodu pokazala da može i umije uvažiti multietničnost, multikulturalnost i vjersku različitost kao prednosti civilizovanog društva.
     Ocjenjuje se da je taj proces, bez obzira na različitosti stava po pitanju referenduma, građanima ulivao nadu i povjerenje da je Crna Gora na pragu novog evropskog vremena, spremna da prevaziđe stare podjele, i prebrodi stare balkanske navike.
     Navodi se da se "zaokret vladajuće koalicije od predreferendumskog političkog kursa ovih dana postaje sve vidljiviji". "Posebno dobija na intezitetu kod onih političkih grupacija koje svojim programskim načelima više baštine socijalne, a manje nacionalne vrijednosti građanskog društva, otimajući se oko identitetskog - nacionalnog pitanja sa onima koji su od ranije po tome prepoznatljivi", kaže se u saopštenju.

(www.bosnjaci.net)