A+ A A-

Reisu-l-ulema podržao projekat e-learninga u BiH

Sarajevo, 25.09.2012 - Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Mustafa ef. Cerić primio je jučer Amira Mulalića, direktora nevladine organizacije Centar za kompjutersku edukaciju - CCED iz Sarajeva. Prijem je upriličen u povodu 10 godina rada ovog Centra u toku kojih je hiljade ljudi steklo osnovno ili upotpunilo svoje specijalističko informatičko obrazovanje, te informisanja reisu-l-uleme Cerića o aktuelnim projektima na kojima CCED trenutno radi.

reisu-l-ulema-cced-09-2012-1

Rezimirajući dosadašnje aktivnosti Centra, direktor Mulalić je kazao da se CCED realizirajući brojne projekte informatičkog obrazovanja CCED nametnuo kao kvalitetan partner kako Evropskoj komisiji, UNDP-u, Svjetskoj banci, tako i državnim organima i poslovnoj zajednici u BiH. „Projekti osnovnog i specijalističkog informatičkog obrazovanja za nezaposlena lica, saradnja sa Ministarstvima obrazovanja kantona Sarajevo i Federacije BiH u domenu obuke nastavnika informatike i modernizacije izborne informatičke nastave u srednjim školama, te obuka državnih službenika, jesu naši najznačajniji projekti ali za nas su jednako važni i pojedinci koji prijavljujući se na naše programe podižu svoju kompetenciju i na kraju obuke dobiju certifikat koji je globalno prepoznat i prihvaćen i u tome vidimo ispunjenje svrhe našeg postojanja“, istakao je ovom prilikom Mulalić.

S obzirom da je CCED jedan od pionira e-learninga u BiH, direktor Mulalić je reisa Cerića izvijestio o novoj inicijativi Centra, a to je projekat „Osnovno informatičko e-obrazovanje za sve“. U najkraćem, CCED planira da kroz svoju novu platformu za e-learning (ili kroz distribuciju na DVD-u) besplatno ponudi obrazovne sadržaje koji čine osnovno informatičko obrazovanje (tzv. digitalna pismenost). „Prvi koji će imati priliku da koriste ovaj servis jesu upravo institucije islamske zajednice – imami, učenici medrese i studenti fakulteta islamskih nauka i pedagoških akademija“, naglasio je Mulalić.

Reis Cerić je čestitao direktoru Mulaliću na dosadašnjim aktivnostima, posebno podcrtavajući činjenicu da je CCED radeći na obrazovnim projektima u svim gradovima Bosne i Hercegovine  demonstrirao visoku profesionalnost i najviše etičke standarde. Posebnu podršku reisu-l-ulema dr. Cerić je iskazao novoj e-learning inicijativi uz nadu da će projekat biti uskoro i realiziran.

Na kraju, važno je napomenuti da je za svoj rad CCED dobio brojna priznanja od kojih je svakako najvažnije priznanje dobijeno u Johannesburgu 2003. godine za najbolju Cisco akademiju u oblasti EMEA (Europa, Bliski istok, Afrika) dobijeno u konkurenciji preko 100 zemalja i 3000 akademija. Polaznici CCED-a su godinama bili dominantni i na regionalnim takmičenjima iz oblasti računarskih mreža, pobjeđujući u Cavtatu, Beogradu i Sarajevu.  Također, CCED je do sada dva puta uspješno organizovao državna informatička takmičenja, a 2005. godine je sa ekipom Prve Bošnjačke gimnazije osvojio prvo mjesto na državnom takmičenju u Doboju.

Gosp. Mulalić je ovom prilikom reisu-l-ulemi Ceriću uručio zahvalnicu za njegovu kontinuiranu podršku radu Centra i poželio mu puno uspjeha u budućim aktivnostima.

A.M.