A+ A A-

Sloboda izražavanja ili sloboda provociranja i vrijeđanja?

ulicno-nasiljeDa li sloboda izražavanja predstavlja pravo i slobodu na prvociranje i vrijeđanje drugih ljudi, njihovih uvjerenja i vrijednosti i da li pravo na provociranje i vrijeđanje drugih, posebno onih koji su od nas različiti, može postati društveno priznata i zaštićena vrijednost? U najmanju ruku su licemjerni i neuvjerljivi zahtjevi za poštivanje slobode izražavanja koja provocira i vrijeđa. Štaviše, potrebno je objasniti zašto imaju zaštitu i opravdanje osobe i organizacije koje vrijeđaju muslimane i islam i otkuda uopće danas u svijetu tolika potreba za vrijeđanjem islama kada muslimani imaju poštovanje prema vjerskim vrijednostima ostalih vjerskih tradicija, posebno onih koje spadaju u kategoriju „Sljedbenika Knjige“. Žalosno je da, iako je ljudsko društvo uznapredovalo u razvoju koncepta ljudskih prava, još uvijek provociranje muslimana po osnovu njihovih temeljnih vjerskih vrijednosti i principa u savremenom svijetu predstavlja prihvatljiv obrazac političkog i društvenog ponašanja. Provokatori nasilja i vrijeđanja preko milijarde ljudi ne mogu imati podršku i političku zaštitu. Provokatori konačno trebaju biti suočeni sa posljedicama svojih djela i preuzeti za njih odgovornost. 

Ban Ki-moon: Sloboda izražavanja uvjetovana je poštivanjem drugoga

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon komentirajući film koji vrijeđa Poslanika Muhammeda, rekao je da je taj film "skandalozan i sramotan".

Ban je u zgradi UN-a u New Yorku izjavio da je sloboda izražavanja pravo koje je uvjetovano poštivanjem tuđih vijera i vrijednosti.

Izjavljujući da pojedinci, pravo slobode izražavanja koriste u svrhu provokacije ili vrijeđanja, Ban je rekao da je sloboda izražavanja temeljno pravo i ne treba se koristiti za skandalozne i sramotne postupke.

Bozdag: Napad na vjeru nije sloboda izražavanja

U intervjuu za agenciju Anadolija, zamjenik turskog premijera Bekir Bozdag je izjavio da je neprihvatljivo to što neke zapadne zemlje napade na Poslanika Muhammeda i vjeru islam pravdaju slobodom izražavanja.

„Naravno da postoji sloboda mišljenja i sloboda izražavanja i da se one moraju poštivati, ali se prije toga mora definisati šta je mišljenje, a šta nije. Psovke i uvrede nigdje u svijetu se ne smatraju mišljenjem, ali nažalost u nekim zemljama nepromišljeni ne mogu misliti pa proizvode psovke i uvrede“, rekao je Bozdag.

On je istakao da su snimljeni film u Americi koji vrijeđa muslimane, karikature Poslanika Muhammeda koje su objavljene u Francuskoj, kao i leci koji će biti štampani u Njemačkoj sve same provokacije.

Osvrnuvši se na radikalne stavove njemačkog ministra unutrašnjih poslova, Bozdag je kazao da se radikalizmom ne bori protiv radikalizma.

„Ne bori se protiv radikalizma tako što se nevini proglašavaju radikalima, nedužni krivim, pošteni teroristima i slično“, poručio je Bozdag.

Džemil Čiček: “Sloboda izražavanje nije sloboda provociranja”

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Džemil Čiček danas je u Strasbourgu govorio na konferenciji šefova parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope.

Čiček je istakao da je u posljednje vrijeme prisutan veliki broj ekstremnih ideologija koje se zasnivaju na rasizmu, mržnji prema strancima i imigrantima, te različitim etničkim grupama.

„U ovakvim nestabilnim okolnostima povećani su slučajevi nasilja i terora. Grupe koje pristupaju činu nasilja, mržnje i terora, u isto vrijeme ugrožavaju i slobodu izražavanja i razmišljanja. Sloboda izražavanja ne znači i slobodu provociranja“, poručio je Čiček.