A+ A A-

HOLANDSKI POSLANIK NAZVAO KUR'AN "FAŠISTIČKOM KNJIGOM"

holan.poslanik (Small) (Custom)     Nizozemski populistički zastupnik Geert Wilders, vođa Stranke za slobodu (PVV) želi zabraniti uporabu Kur'ana u Nizozemskoj uz tvrdnje da ta "fašistička knjiga" nema mjesta u "našoj pravnoj državi", navodi se u pismu koje je objavio dnevnik Volkskrant.

     U otvorenom pismu pod nazivom "Što je previše, previše je: zabranite Kur'an", zastupnik tu knjigu uspoređuje s Mein Kampfom u kojoj je Hitler izložio svoja načela nacionalsocijalizma i drži da ju treba zabraniti, među inim i u džamijama.

     Navodi mišljenje talijanske novinarke Oriane Fallaci koja je umrla 2006., prema kojemu "Allahovi sinovi iz te knjige crpe zlo koje čine sebi i drugima".

     Geert Wilders odbacuje zamisao o umjerenom islamu, tumačeći da neke sure iz Kur'ana "pozivaju muslimane na osvajanje, progon i ubijanje (židova, kršćana, nevjernika), na silovanje žena i nametanje islamske države".

     Wilders je poslao pismo dnevniku pošto je u subotu mladi gradski vijećnik Ehsan Jami, utemeljitelj odbora za pomoć protivnicima islama u Voorburgu (predgrađe Den Haaga) bio meta napada, nakon kojega je dobio policijsku pratnju.

Hina