A+ A A-

Poruka Tarika Ramadana učesnicima manifestacije dvije decenije reisu-l-uleme

tarik-ramadanDr. Tarik Ramadan, u nemogućnosti da lično prisustvuje, uputio je poruku učesnicima manifestacije “Dvije decenije reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića”, koja je održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci 18. 09. 2012. godine. Dr. Ahmet Alibašić je pročitao poruku u kojoj se kaže:

- Žao mi je što ne mogu biti s vama večeras u ovoj posebnoj prilici s obzirom da sam na Bliskom istoku. Želim međutim da znate koliko cijenim ono što šejh Mustafa Cerić i ljudi oko njega rade te da naglasim ono što je ostvareno na tri polja.

Prvo, na polju očuvanja islamskog referentnog okvira i slanja jasne poruke da u isto vrijeme možemo biti i muslimani i Evropljani. Dr. Mustafa svojim primjerom pokazuje da nam islamske vrijednosti pomažu da budemo dobri Evropljani i građani i da se ponašamo na način koji je od koristi za sve ljude a ne samo za muslimane u Evropi.

Ustrajnost i aktivnost Mustafe Cerića tokom rata u Bosni je drugo što želim spomenuti. Imao je vrlo ponosno, nesektaško držanje. Ono je počivalo na ljudskom dostojanstvu a ne na širenju mržnje prema onima koji su napali bosanski narod i muslimane.

Treće, on lično je primjer koji muslimane poziva na humanost i dostojanstvo. On je simbol iz Sarajeva koji pokazuje put naprijed iz prošlosti kako bi se gradila budućnost.

Veoma mi je drago i počašćen sam što sam imao priliku raditi sa dr. Mustafom Cerićem sve ove godine. U njemu sam našao učenjaka, brata i prijatelja. Nadam se da će se njegov rad u Sarajevu nastaviti. Njemu i njegovoj porodici želim svako dobro, mir i sreću.