A+ A A-

KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA SAD BI NAPAO MEKU I MEDINU

tomtancredo     "Spiegel Online" prakticira pribilježiti političke kuriozitete, posebice s aktualne  američke političke scene, na kojoj se svako malo nađe predsjedničkih kandidata oskudne političke kulture, koji političkim (ne)razumijevanjem podsjećaju na naše ostrašćene političare, da im ne pominjemo imena... Njima i njihovim izjavama  i ne bi  trebalo pridavati veću pažnju nego što zaslužuju, ali ružna iskustva iz poznatog prošlogodišnjeg spora s karikaturama poslanika Muhameda opominju na oprez pri pominjaju svetih ličnosti i svetih mjesta, naročito islamskih. Zato je  ono što je sebi dozvolio američki  republikanski predsjednički kandidat Tom Tancredo više od političke nekulture, bremenito potencijalnim opasnostima.  On je u izbornoj kampanji kao sredstvo osvete za moguće terorističke napade na  SAD preporučio bombardiranje svetih islamskih gradova Meke i Medine.

     Takvi "biseri" su, pak, previše, čak, i za  aktualnu američku političku scenu,  odnosno Bušovu vladu, pa su uslijedili zvanični ukori iz Vašingtona. Reagirali su, kako bilježi "Spiegel Online", State Department, američko ministarstvo vanjskih poslova, i to tek kada je Tom Tancredo ponovio svoje sporne teze u jednoj prošlonedjeljnoj televizijskoj debati.

     "Oficijelna pozicija američke vlade je da su ove primjedbe jednostavno razočaravajuće", prokomentirao je glasnogovornik State Departmenta Šon Mekormak u Vašingtonu. On je, također, ukazao na činjenicu da su ove izjave učinjene u izbornoj kampanji i da kandidati govore za sebe, a ne u ime američke vlade. 

     Istini za volju treba reći da se i više republikanskih predsjedničkih kandidata u međuvremenu distanciralo od Tancredovih izjava. Prema riječima jednog od njih, kandidata Tomija Tompsona, bombardiranje svetih gradova ne bi doprinijelo ničemu, samo bi ujedinilo milijardu muslimana protivu SAD...

     Najveća muslimanska krovna organizacija u SAD, Vijeće za američko-islamske odnose, promptno je zahtijevala ispriku od Tancreda za njegova ekstremna i uznemirujuća ispoljavanja. Takva ispoljavanja su "hrana" za retoriku ekstremista na svim stranama, kažu u ovoj krovnoj organizaciji američkih muslimana. 

"Jastreb" Tom Tancredo se, međutim, ne namjerava ispričavati...

Ko ne bi napao sveta mjesta, nema svojstva za predsjednika

      Tom Tancredo je 61-godišnji kongresmen iz američke države Colorado, piše "Spiegel Online". Image "hardlinera" je stekao baš bavljenjem temama ilegalnog useljavanja i borbe protivu terorizma. Sporne ideje o bombardiranju islamskih svetih mjesta Meke i Medine iznio je prošle nedjelje na jednoj izbornoj priredbi u američkoj saveznoj državi Iowa. One su potom proširene brzinom vjetra od internet-providera iowapolitics.com. 

     Nažalost, kongresmen Tom Tancredo nije odstupio od ovih ideja niti nakon kritika kojima je bio izložen. U nedjeljnoj televizijskoj debati je ponovio da svatko onaj tko ne bi bio spreman da bombardira i svete gradove kao sredstvo odvraćanja od terorističkih napada i ne raspolaže neophodnim svojstvima za američkog predsjednika.

Mile LASIĆ

(www.oslobodjenje.com)