A+ A A-

Reisu-l-ulema sa Bošnjacima u Atlanti

Nastavljajući svoju oproštajnu a istovremeno i obnoviteljsku posjetu džematima u Sjevernoj Americi, Reis-ul-ulema dr. Mustafa ef. Cerić je, u pratnji Glavnog imama za Sjevernu Ameriku, mr. Sabahudin ef. Ćemana posjetio Zajednicu Bošnjaka Džordžije. Kako sam reče, jedino od čega se naš Reisu-l-ulema oprašta jeste stolica u kojoj je sjedio a oproštaj od nje jeste otvaranje ili bolje reći inteziviranje „povratka svome narodu“ i rada na promociji i zaštiti identiteta Bošnjaka.

reis-bos-atlanta-09-2012-1

DŽUMA U DŽORDŽIJI: U petak, 31. avgusta 2012. godine Reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić je predvodio džuma namaz i hutbu u kojoj se osvrnuo na osnovno izvorno i univerzalno značenje Islama kao vjere mira koja negira bilo kakav vid prisile. Za razliku od drugih religija Islam počiva na univerzalnom konceptu mira, slobode i svijesti o postojanju Boga „i kada ga ne vidimo“. Govoreći o tim osnovama Reisu-l-ulema se osvrnuo na dvije najvažnije dunjalučke vrijednosti a to su mir i sloboda koje se međusobno uslovljavaju, prepliću i nadopunjuju. U svojoj hutbi reisu-l-ulema je ukazao na značaj tih kategorija za Bošnjake i potrebu njihovog promišljanja i realiziranja u cilju postizanja i zadovoljenja bošnjačkog interesa kroz demokratski proces prožimanja i suživota sa drugim i drugačijim. No u taj proces Bošnjaci trebaju ući sa jasnom sviješću o vlastitoj samobitnosti i odgovornosti za svoju sadašnjost i budućnost.

DRUŽENJE SA BOŠNJACIMA U ATLANTI: Svoje druženje sa džematlijama i Bošnjacima u Atlanti, Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić je nastavio i tokom zajedničke večere koju je za tu priliku obezbjedio biznismen Bekir Mustić. Na početku ovog druženja, u svojoj uvodnoj besjedi, imam Zajednice Bošnjaka Džordžije, hadži Ismet ef. Zejnelović se u ime džemata i u svoje ime zahvalio Reisu-l-ulemi što nam je svojom posjetom ukazao čast i zadovoljstvo ali i pružio priliku da mu se najiskrenije zahvalimo na svemu onome što je učinio za Islam, Islamsku zajednicu u BiH i Bošnjake u cjelini, ma gdje oni bili.

reis-bos-atlanta-09-2012-3

GRADIMO IABNU PO MJERI SVIJU NAS: Nakon Ismet efendije prisutnima se obratio Glavni imam mr. Sabahudin ef. Ćeman koji je u nadahutom govoru izrazio zahvalnost na iskazanom povjerenju koja sa sa sobom nosi i ogovornost koje je on i te kako svjestan. Pozvao je sve prisutne da iskoristimo pozitivnu energiju koja se osjeti u džematima i da zajedno gradimo IABNA-u koja će biti po mjeri sviju i gdje će pravo sviju biti proporcionalno ispunjavanju dužnosti. Iz prošlosti treba uzeti pouke i ostaviti je iza sebe a energiju usmjeriti na budućnost i naše zajedništvo koje je osnovni preduslov za dalji rast i doborobit bošnjačke zajednice u Sjevernoj Americi. Reisu-l-ulemi dr. Mustafi ef. Ceriću se u ime svih džemata zahvalio na posjeti i svemu onome što je učinio i što će činiti u svojoj borbi za vjeru i identitet Bošnjaka.

REISU-L-ULEMI URUČENA „PLAKETA ZA ŽIVOTNO DJELO U PROMOCIJI VJERE I IDENTITETA BOŠNJAKA“: Kao mali izraz te zahvalnosti, predsjednik Zajednice Bošnjaka Džordžije, Nail Čubro je reisu-l-ulemi dr. Mustafi ef. Ceriću uručio „Plaketu za životno djelo u promociji vjere i identiteta Bošnjaka“. Zahvalom za uručenu Plaketu, Reis je otvorio svoje večernje izlaganje i druženje sa prognanim Bošnjacima Atlante. Kao izraz svog zadovoljstva uspjesima džemata u Atlanti, Reisu-l-ulema je Mehi Tepiću, jednom od osnivača Zajednice i Srebreničaninu uručio „Cvijet Srebrenice“, simbol genocida ali i novog života i vječnog opstojanja Bošnjaka. Iste cvjetove Reis je uručio i vrijednim aktivistkinjama Udruženja žene „Hedija“, Almedini Čubro, Zejni Hadžić i Jasni Jašarević.

POLITIČKA MISAO BOŠNJAK ZAROBLJENA JE U MEĐUSTRANAČKOM VRTLOGU SUKOBA, KORUPCIJE I PORASTU SIROMAŠTVA: Svoje obraćanje prisutnima Reisu-l-ulema je počeo izrazom zadovoljstva zbog onoga što su Bošnjaci Atlante kao i drugih gradova koje je posjetio ovom prilikom ili ranije, uradili u ovom relativno kratkom periodu svoga prognaničkog života na prostoru Sjeverne Amerike. Impozantne džamije i Centri, stalno povećanje broja u BiH upućenih kurbana, zekata i vitara, finansijska pomoć rodbini i siromašnima i bolesnima potvrda su bošnjačke svijesti o pupčanoj vrpci koja ih veže za BiH i Rijaset IZ u BiH. Prisutnima je prenio i selame iz Bosne i upoznao ih situacijom u domovini, stavljajući akcent na pozitivna kretanja i energiju koja se osjeti i koju Bošnjaci moraju pretočiti u poboljšanje vlastitog položaja i oslobađanje od oikofobije (strah od vlastite kuće) koja im je historijski nametnuta i koja kroz povijest nije bila specifikum samo bošnjačkog naroda već je to proces kroz koji su prošle i druge evropske nacije. Bošnjački narod je preživio genocid, nametnut mu je „Daytonski ustav“ koji u sebi ima elemente aparthejda i diskriminacije, politička misao Bošnjaka zarobljena je u međustranačkom vrtlogu sukoba, korupcije i porastu siromaštva. Sve to jeste realnost u kojoj se Bošnjaci nalaze ali, sa druge strane, Bošnjaci danas imaju najbolju priliku da slobodno i odlučno, vlastitim umom, bez direkcija iz Beograda, Beča, Istambula promisle i osmisle vlastite prioritete, naprave plan i krenu u realizaciju istog. Bošnjaci se moraju osloboditi straha od velikih iskoraka jer bez velikh planova nema ni malih koraka. Svakako veliku ulogu u osmišljavanju tih planova i strategije treba da ima bošnjačka dijaspora, posebno ova na prostoru SAD, koja svoju političku energiju mora usmjeriti ka Washingtonu i kroz podršku ACBH (Savjetodavno vijeće za BiH) promovirati interese BiH i Bošnjaka.

reis-bos-atlanta-09-2012-2

OIKOFOBIJA BOŠNJAČKE SEKULARNE INTELEGENCIJE: Govor Reisa dr. Mustafe ef. Cerića često je prekidan aplauzima prisutnih jer su iz njegovih usta čuli ono što već dugo očekuju da čuju od onih koje su glasanjem ili apstinencijom birali. Nažalost po tom pitanju ništa glasnija ni aktivnija nije ni bošnjačka sekularna inteligencija koja nerijetko svoje „mjesto pod suncem“ gradi i dobija upravo na kritici rada Reisa i Rijaseta IZ, čime svjesno ili nesvjesno produbljuje gore pomenutu oikofobiju. No, bošnjački narod nema ni vremena a ni potrebe da tim i takvim ukazuje na njihove zablude već da podrži i slijedi one svjesne i hrabre koji su spremni da se uhvate u koštac sa svim izazovima koji stoje pred Bošnjacima.

STRATEŠKI PLAN: Upravo u tome tonu i svijesti o pogodnosti trenutka i nužnosti pravljenja iskoraka Reisu-l-ulema je Bošnjacima Atlante ukratko predstavio osnove strateškog plana koji je osmislio u saradnji sa drugim aktivistima u dijaspori i koji je slijedećeg dana prezentirao na sastanku sa imamima i predsjednicima džematskih odbora, koji je održan u subotu 1. augusta u Atlanti. Naime, jedan od razloga za ovu oproštajnu posjetu Reisu-l-uleme jeste obostrano izražena želja da jedni drugima kažu hvala za sve učinjeno u misiji promocije Islama, Bošnjaka, BiH, Sandžaka...

(Bosnjaci.net)