A+ A A-

Mostar: Vjerski službenici tri religijske zajednice na bajramskom turniru

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Mostar i UG „Sinovi Mahale“ u ponedjeljak (20.08)  je otvoren bajramski malonogometni turnir. Ono što ovaj turnir posebno izdvaja od drugih bajramskih svečanosti je učešće ekipa tri vjerske zajednice: Medžlisa Islamske zajednice Mostar, Eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske i ekipa franjevačkog samostana Svetog Petra i Pavla u Mostaru. Na turniru će svoje vještine u ovoj najpopularnijoj muškoj igri na svijetu pokazati i ekipe „Sinovi Mahale“, RMC „dr. Safet Mujić“, JOB-a grada Mostara i Unije studenata Univerziteta „Džemal Bijedić“. Finalna utakmica prema rasporedu odigravanja počet će 22. 8. 2012.g. u 21 sat.

Turnir je otvorio predsjednik Medžlisa IZ Mostar Ramiz Jelovac zaželivši učesnicima sportsku sreću a publici trenutke uživanja. Na otvorenju su se prigodnim riječima obratili Salem ef. Dedović, glavni imam Medžlisa IZ Mostar, gvardijan Franjevačkog samostana Sveti Petar i Pavle u Mostaru fra dr. Iko Skoko i ispred SPC-a Danilo Dangubić, sveštenik iz Gacka.

baj-tur-most-08-2012-1

Obraćajući se ispred organizatora turnira glavni imam Salem ef. Dedović je izrazio iskrenu radost što je i ove godine skupa na bajramskom turniru kao i prošle godine učešća uzeli službenici vjerskih zajednica, zajedno sa Udruženjem Sinovi Mahale. „Drago mi je da nam se ove godine pridružila i ekipa franjevačkog samostana i institucija grada Mostara. Za nas je od velikog značaja, da s nama, na ovaj način, dijelite našu radost. Ovom organizacijom bajramskog turnira učinili smo nešto više na međusobnom povezivanju ljudi i religijskih zajednica“, ocijenio je ef. Dedović.

Na svečanom otvaranju turnira i gvardijan franjevačkog samostana fra Iko Skoko je podijelio lična zapažanja o fudbalskim natjecanjima.“Kad su u pitanju ova sportska natjecanja djeca ulažu veliki napor kako bi postigli što bolji rezultat, toliko se trude da mi koji gledamo njihove borbe odemo tužni i žalosni koliko se konfrontiraju na terenu. Na turnirima neko mora biti prvi, svi to žele. Ja mislim da sve nas ovdje treba više okupirati misao da se trudimo da budemo drugi. Truditi se u životu da budemo drugi mijenja filozofiju života, to znači  da nije važno samo da pobijedim drugoga, nego i da s drugim živim. U tom smislu nadam se da će ovaj turnir proći u znaku da svi želimo biti drugi na turniru, a prvi u dobru u svemu“, kazao je fra Skoko.

Ispred SPC-a prigodne pozdrave je izrazio, zaljubljenik u fudbal Danilo Dangubić, sveštenik iz Gacka. „Ovo što vi radite je zaista divno i istinito. Ja ovdje najmanje ličim na sveštenika u ovom dresu Dejana Stankovića. Prošle smo godine na turniru pošteno izgubili. Ove godine smo došli u nešto boljem igračkom sastavu ali ja ponovo želim da budem poražen, ne na terenu, na terenu će pobijediti vještiji, već vašom izrazitom ljubavlju“, rekao je sveštenik Danilo. ž

  • 0101