A+ A A-

PODGORICA: ZAHTJEV ZA POMOĆ ''HUSEIN-PAŠINOJ DŽAMIJI'' U PLJEVLJIMA

pljevljaOdborima islamske zajednice na području Mešihata CG

     Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori obraća se svim odborima islamskih zajednica, džematskim odborima, glavnim imamima, imamima, pojednicima da se u petak, dana 10. avgusta, 2007. god. poslije klanjanja džume namaza u svim džamijama organizuje prikupljanje finansijske pomoći za sanaciju ''Husein-pašine'' džamije u Pljevljima.
     ''Husein-pašina džamija'' je jedinstven objekat islamske arhitekture na prostorima Balkana, i jedna je od najljepših džamija ovih prostora, pa i šire. Podignuta je 1569. godine. Njen vakif je Husin-paša Boljanić, iz sela Boljanića kod Pljevalja. Preko 430 godina postojanja ove džamije, koja je vjekovima krasila Pljevlja, Crnu Goru i šire, na istoj su se pojavila određena oštećenja. Da bi se sačuvao ovaj monumentalni objekat od daljeg propadanja, potrebna su velika materijalna sredstva. Ovih dana radovi se na džamiji izvode uz nadzor poznatih stručnih lica, kako bi se svaki njen detalj sačuvao u svom prvobitnom izgledu.
     Dostavljajući vam prednje, očekujemo od vas, da ćete svojim prilogom pomoći da se ''Husein-pašina džamija'' u Pljevljima oplemeni, sačuva i njeno postojanje ovjekovječi. Ona to i zaslužuje, a na nama je, da i ovom prilikom, pokažemo svoju islamsku solidarnost.
Zahvaljujemo na saradnji i srdačno vas selamimo. 

PIB 02039257
Ž-R 550-3616-02
R e i s,
H. Rifat Fejzić

(www.monteislam.com)