A+ A A-

Noć Lejletu-l-Kadr svečano obilježena u Detroitu

“Mi smo ga počeli objavljivati u noċi Kadr, 

a šta ti misliš šta je noċ Kadr?
Noċ Kadr je bolja od hiljadu mjeseci,
meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake,
sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane”.
(El-Kadr 1-5 )

Nadahnuti ovom surom iz Kur`ana, džematlije Islamskog centara Gazi Husrev-beg Detroit, svečano su obilježili najveću mubarek noć u islamskom kalendaru  - Lejletul-Kadr. Bošnjačka džamija u srcu Detroita bila je premala da primi sve one što su željeli da daju svoj doprinos svečanoj atmosferi.  Vazu nasihat je održao Fejlem ef.Salkic, naglašavajući  da je Lejletul-Ksdr  noć objave Kur"ani-Kerima, noċ oprosta ,noċ spasa, noć bereketa , noċ Allahove dz.s. Milosti i, zbog svega toga, noċ vrijednija od hiljadu mjeseci.

lk-detroit-08-2012-1

Svojim znanjem, kiraetom i tedzvidom sve prisutne je impresionirao svršenik hatme Adnan Hot, proučivši sure Mulk i Rahman. Po prvi put u skoro dvadesetogodišnjoj povijesti detroitske bošnjačke dijaspore se desilo da svršenik hatme predvodi džemat, odnosno imami Teravih-namaz i Vitr- namaz. Učenje Adnana Hota bilo je na ponos njegove porodice ali i cijele bošnjačke zajednice u državi Michigan koja je, eto, dočekala da i nove generacije iskažu odanost Islamu.

Cjelovečernjem programu povodom Lejletul-Kadra svoj doprinos su dali i ostali učesnici: Sami ef.Kocak, Ahmed ef.Alić, Azra Hrnjić i Jasmina Čamo-Biogradlija.

  • IMG_1391IMG_1391