A+ A A-

Tešanj: Obilježena mubarek noć – Lejletu-l-Kadr

Zajedničkim iftarima, namazima, učenjem Kur'ana i ilahija i ove godine je utorak 14. 08 2012. g. u Tešnju obilježena mubarek noć Lejletu-l-Kadr.

Centralni program ovog Medžlisa i Muftiluka zeničkog. predvodili  su Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović i glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić.

Program je započeo zajedničkim iftarom koji je upriličio  tešanjski privrednik Mensur Krdžalić  kome su, pored tešanjskih privrednika i prijatelja porodice Krdžalić, prisustvovali Muftija zenički i glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj.

lk-tesanj-08-2012

U Čaršijskoj džamiji u Tešnju jaciju i teravih-namaz klanjao je  hafiz Mustafa Jilmaz iz Turske (ramazanski gost Medžlisa IZ-e Tešanj), a prisutnim vjernicima se, nakon selama i dobrodošlice džematskog imama Enver ef. Kurtića prof., prigodno obratio Muftija zenički, koji je poslije obraćanja predvodio dva rekata nafile-namaza.

Nakon završenog programa u Čarši džamiji, na prepunom trgu Gazi Ferhad-bega u Tešnju (na otvorenom) nastavljeno je obilježavanje ove mubarek noći uz ajete Kur'ana Časnog koje su učili hafizi i ilahija u izvođenju Hora Medžlisa IZ-e Tešanj i učenica medresa koje su angažovane na ramazanskoj praksi.

 „Mjesec ramazan je došao  da nas duhovno očisti i da u njemu osjetimo slast imana. Ostalo nam je još par dana koje je potrebno iskoristiti u ibadetu.U tom ibadetu posebno mjesto zauzima lejle i kadarska noć, koja je vrijednija od hiljadu mjeseci i koja nas ujedno podsjeća na početak objave Kur'ana. To je najznačajniji datum u povijesti čovječanstva. Kur'an je najljepša knjiga u kojoj nema sumnje i u kojoj imaju odgovori u kojima nema dileme. Kuran nas podsjeća da treba čitati i učiti jer je Stvoritelj plemenit  koji je čovjeka naučio onome što nije znao.

U toj noći silaze meleki na Zemlju i dijele Allahove darove. Oni dolaze tamo gdje imaju kome doći. Traže čovjeka koji je svjestan vrijednosti i veličine tih dragocjenih trenutaka. Otvorimo naša srca i naše duše i ujedinimo se večeras s melekima u dovi. Uspjeh u životu zavisi od nas samih i našeg razumijevanja vremena...“ između ostalog je kazao glavni imam u svom obraćanju.

Oko ponoći Lejle-i-Kadarsku dovu proučio je Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

Program je nastavljen noćnim namazima u mnogim džamijama do sehura. Glavni imam sa saradnicima je prisustvovao noćnom namazu u prepunoj džamiji u džematu Miljanovci Novi  gdje se i obratio prisutnima, a noćni namaz predvodili su hafizi Ahmed ef. Bukvić i džematski imam hafiz Nermin ef. Ibrahimović.

(www.iz-tesanj.ba