A+ A A-

Husein ef. Hodžić: Bajram namaz i u Bileći

Husein ef. Hodžić u nedjelju veče predvodio je drugu teravih namaz u obnovljenoj džamiji u Bileći, u gradu u kojem živi tek desetak muslimana. U samoj čaršiji živi jedino Fata Jaganjac koja svaku veče upali kandilje na obnovljenoj džamiji. „Mnogo mi znači kad se ljudi navrate, kad me upitaju za zdravlje, a fala Bogu imam i dobar komšiluku. Jedno vrijeme sam kasno u noći gasila kandilje, moje komšinice pravoslavne vjeroispovijesti išle su samom do džamije da mi prave društvo, da mi je običnije. Sad po svu noć kandilji u džamiji ostanu gorjeti. Tako su početkom ramazana neki Turci koji su sviđali svoje poslove u Bileći vidjeli kandilje, došli do džamije i klanjali teraviju“, priča nana Fata.

ramazan-bileca-08-2012

Vidno uzbuđen i ushićen da je predvodio namaz u akustičnoj bilećkoj džamiji Husein ef. Hodžić je sa okupljenim vjernicima, koji su došli iz Trebinja, Stoca, Mostara i Sarajeva, izradio plan organizacije klanjanje bajram namaza i u Bileći. Biće to prvi Bajram namaz u ovom gradu nakon dvadeset godina. Vrijeme klanjanja bajram namaza zakazali su u sedam sati kako bi svi koji žele mogli na vrijeme doći u svoj rodni grad. Bajram će imati i svoju temu. Naime,početkom prošle godine pokrenuta je inicijativa formiranja Medžlisa Islamske zajednice Bileća koji će uposliti imam da vodi računa o muslimanima ovog kraja, njihovim potrebama i vakufskom imovinom. „U Bileći nemamo nijednog vida organiziranog djelovanja Bošnjaka. Nadam se da će Islamska zajednica biti ta snaga kojoj će se pridružiti i druge naše bošnjačke organizacije i institucije“, smatra Husein ef.  Hodžić.

Ramazan je vidno usrećio i Tahira Ćatovića povratnika u Đeče. Prema njegovim riječima u Bileći se nalazi tek desetak povratnika. Tahir posebno skreće pažnju na Kaju i Esmu Avdiće i Ćamilu Kusturicu koji su cijeli rat ostali u svojim kućama i na njihove potrebe. Prema njegovim riječima povratak Bošnjaka u Bileću mora biti detaljnije i bolje osmišljen. „Ovdje se možemo svi vratiti samo ako budemo jedinstveni i čvrstog dogovora“, kaže Tahir. On se požalio i na odnos svih političkih funkcionera koji ni ne dolaze u Bileću. Jedino nas je posjećivao i podržavao ministar Safet Halilović. „Ne bi vala ništa smetalo ni ovim što su na vlasti da navrate u Bileću“, kaže Ćatović Meliha.

Hasan Eminović