A+ A A-

OBILJEŽENO STRADANJE SVIREPO UBIJENIH 126 BOŠNJAKA U HRASTOVOJ GLAVICI

     Nekoliko stotina građana jučer je u organizaciji udruženja logoraša Sanskog Mosta i Prijedora i Udruženja Prijedorčanki "Izvor" obišlo masovnu grobnicu Hrastova glavica kod sela Podvidača u sanskoj općini, proučilo Fatihu i položilo cvijeće na stratište 126 logoraša iz Keraterma i Omarske.

     Posjetilaca je bilo više nego proteklih godina. Fatima Fazlić pročitala je spisak 96 do sada identificiranih žrtava iz Hrastove glavice.
     - Neka je stid bh. tužilaštva, policiju i pravosuđe, jer čovjek koji je odvezao logoraše u smrt, Radovan Vokić, mirno živi u Prijedoru i drži butik u blizini gradske džamije - rekao je Edin Ramulić iz Udruženja "Izvor" i založio se za kažnjavanje zločinaca.
     Logoraš i poslanik u Skupštini RS Muharem Murselović istakao je kako se ne smije čekati da zločince stigne Božija kazna.
     - Ima li veće kazne za žrtve nego da ubice mirno šetaju Prijedorom! Ovim ljudima život je oduzet na pravdi Boga, ubijeni su na najmonstruozniji način u ovoj šikari daleko od civilizacije, a ubice su pokušale sakriti zločin bacajući ljude u bezdan - kazao je Murselović.
     Na mjestu zločina postavljena je ploča kojom se obilježava početak izgradnje spomen-obilježja Hrastova glavica.
     Nakon Fatihe i dove koju je proučio imam iz Čirkića Mujaga ef. Delić, prisutnima su pokazane fotografije užasa koje je tokom ekshumacija 1998. godine uradio Samir Sinanović.

s.most_stradanje (Small)

Ubijana po trojica

     Prije 15 godina 5. avgusta iz logora Omarska kod Prijedora u dva autobusa odvezeni su logoraši Keraterma prema Sanskom Mostu. Nakon dvodnevnog skrivanja u okolici Lušci Palanke i neuspjele razmjene, žrtve su dovedene pred jamu Hrastova glavica. Tu su, prema postojećoj rekonstrukciji, 6. avgusta ubijani po trojica u grupi i bacani u vrtaču otvora širokog 60 centimentara, a duboku 35 metara. Čudom je preživio Ibrahim Ferhatović, koji je kasnije ubijen u Kurevskim šumama kod Ljubije.

Dvije žrtve OZNA-e

     U Hrastovoj glavici identificirana su i tijela Ibrage Kalendera (35) i Razima Džafića (21), koje je partizanska OZNA 1946. bacila u jamu, a ovaj zločin otkriven je tek nakon 52 godine, i to tokom traganja za žrtvama iz logora Omarska.

M. DEDIĆ

(www.avaz.ba)