A+ A A-

Moje preporuke kandidatima za reisu-l-ulemu

careva-dzamija-izdTrideset i tri su mi godine, lijepo doba, čovjek zreo da bi imao vlastiti stav, ali, opet, premlad da bi se kandidovao na izborima za reisu-l-ulemu. Da mi je deset godina više možda bih se sklonio na neku manje odgovornu poziciju, ili deset godina manje pa bih samo gajio simpatije prema poznatim mi imenima.

Da sam kojim slučajem izabran na mjesto reisu-l-uleme, prvo što bih sigurno učinio je to da bih u pismenoj formi, zatvorenoj koverti dostavio ostavku Saboru, koju bi on mogao otvoriti u svakom momentu na usvajanje, posebno ako ne budem vodio ovaj narod kamo i kako treba. Čudan smo mi Bošnjaci narod, tuđe nam nikada nije dobra donijelo, a naše nam nikada nije dovoljno dobro.

Da mi je kojim slučajem budući reisu-l-ulema prijatelj sa kojim pijem kahvu, ovim riječima bi mu se bratski obratio:

- Poštovani prijatelju, kandidovan si za najveći emanet na ovim prostorima. U historiji Bosne i Hercegovine mi smo imali reisu-l-ulema pred čijim imenima treba ustati na noge. Većina njih su ljudi koji su u toku svog mandata nesebično založili sebe u hizmet svome narodu. Bili su to uzorni alimi, učenjaci i borci. U BiH vjerski poglavar Bošnjaka mora da bude čovjek od znanja, mudrosti i stalne borbe za opstanak svoga naroda. Odkako se za nas kroz historiju zna, ta borba nikada nije prestala i danas ne jenjava. Morat ćeš provesti mnoge noći ne prospavane da nas trasiraš pravcem kojim treba da idemo, pogriješiš li u tom pitanju generacije će buduće ispaštati.

U svome mandatu, sigurno ćeš mnogo dobra donijeti, nisi slučajno tu izabran ali mi smo narod koji lahko zaboravlja, posebno učinjeno dobro, no, nemoj da ti to čini olakšicu i nadu da ćemo zaboraviti tvoje eventualne propuste. U našoj zemlji ima dosta neriješenih pitanja i ako to ne učinimo sada, za vrijeme tvoga mandata, sigurno ćemo te pred Velikim Bogom teretiti od svakog razbijenog prozora na džamiji pa do svakog obespravljenog Bošnjaka. Među Bošnjacima ćeš imati kritičare za sve, nekima ćeš biti kriv i zato ako budeš zastupao interese vlastitog naroda, k'o biva mi uvijek moramo biti tolerantni i na svoj račun ustupke praviti. Ono što je sigurno je to da će te džemat teretiti i za najmanji vid nerada, bahatosti, popuštanja, propuštanja, nemara. Stavit ćemo ti na teret ako ne sada, onda sigurno pred Velikim Bogom hoćemo, i najmanji vid povlačenja, korupcije, povlađivanja kako bi svoje ime sačuvao i na račun naroda ne talasao.

Uvaženi, ako nisi spreman te terete staviti na svoja pleća, sačuvaj se i skloni, u protivnom ti sigurno oprostiti nećemo.

Tvoj nijet mora biti čist, najčišći, ahmedija najbjelja, bez ijedne praške na njoj. Ako si na dosadašnjim funkcijama koje si obavljao bio sklon ili podložan bilo čemu od navedenog, zaobiđi kandidaturu, spasi nas sebe a i sebe od nas. Nemoj da te želja za zvanjem i ugledom na ovom svijetu i ovosvjetskim titulama zaslijepi. Nemoj da tvoj motiv ili jedan od motiva budu želja za moći, vlasti i uticajem, jer ako su ti to jedni od motiva teško nama sa tobom i tebi sa nama, a ako su ti glavni motiv, teško nama još više.

Mandat je isuviše dug, moraćeš se dobro za njega pripremiti i obući, a najbolja odjeća je odjeća bogobojaznosti.

Kako god da se zoveš i koje god da prezime nosiš, mi smo tvoj emanet, porodica, tvoja djeca, braća i sestre. Svaki Bošnjak i Bošnjakinja i u najudaljenijem selu mora ti biti blizu i drag kao vlastiti rod i porod. Dijete tvoje ti neće puno haturiti jer je krv tvoja, ostali Boga mi hoće. Zato, uvaženi reisu-l-ulemo, ako si ikada zbog svoga najbližeg oskrnavio i otuđio tuđi hakk, pravo, povukao svoje lobije, veze i uticaj da bi svome pomogao, uzurpirajući pri tome pravo drugoga, ova pozicija će ti biti iskušenje preko koga nećeš proći.

Riječi su najboljeg od svih: "Vladar je sluga svoga naroda". Zato, uvaženi, služi svome narodu po pravdi Boga Jedinoga, zaljubi se i zavoli ovaj narod. Budi običan kada si sa njim, oni će ti vjerni podanici i sljedbenici biti. Mi smo narod nad kojim je zulum, nepravda učinjena. Najbolje i najhrabrije sinove smo dali da bi ovdje u ovoj nam jedinoj domovini opstali, zato, kada si među drugima, ponosno ahmediju nosi, budi prema njima mudar, odmjeren i dostojanstven. Tvoja ahmedija je prvi simbol naše čistoće.

Jedan od mojih cijenjenih učitelja svojim me savjetima naučio mnogo čemu i, između ostalog, rekao je da čovjek koji nije kadar i u mogućnosti da upravlja sa sobom, svojim prohtjevima i željama, da rukovodi sa svojom porodicom, nije u mogućnosti i nije kadar ni da upravlja sa narodom. Ako si do sada, cijenjeni, napravio takve propuste, znaj da si sada u većoj opasnosti da napraviš još veće, mi smo ti sada višemilionska porodica rasuta po bijelome svijetu. Ima nas svugdje i ima nas svakakvih, od krajnje poslušnih do apriorno neposlušnih, valja ti preko takve rijeke prijeći. Ima nas raznih: jedni će te podržavati gurajući te i tvoj narod u propast, tapšući te sve po ramenu, a drugi će ti doći i na najgrublji način te nagovarati na dobro. Lukmanova mudrost će ti trebati da prave stavove zauzmeš. Od ratnih vremena pa do danas mnogo toga je učinjeno, od tebe očekujemo istinsko liderstvo u istom pravcu kojim smo do sada išli. Očekujemo promjene i unutar same IZ, vrijeme je da se neka sidra podignu sa nekih pozicija, sidra na kojima su se i koralji udomaćili.

Odgovornost pozicije na koju dolaziš je toliko velika da bi i najveće planine odbile da je ponesu, a ti ćeš je ponijeti i sve do mahšera nositi. Okupi oko sebe mudre i bogobojazne savjetnike i prijatelje, jer čovjek je vjere svoga prijatelja. Neka ti je stalni uzor Muhammed a.s., ponašaj se kao da si s njim konstantno u društvu, naši šehidi neka ti budu stalna opomena, plač novorođenog djeteta nada da ćeš u miru, vjeri i blagostanju jednoga dana otići sa te pozicije i emanet prenijeti na nekoga drugoga.

Hidajet Kobilica