A+ A A-

DIJASPORA U AMERICI POSLJEDICA AGRESIJE, GENOCIDA I ETNIČKOG ČIŠĆENJA

bhzastava     Izražavajući opće mišljenje i zastupajući interese sjevernoameričkih Bošnjaka, a polazeći od toga da država Bosna i Hercegovina ne čini aktivnosti po pitanju izrade državne strategije za dijasporu, čime se direktno ugrožava legitimitet građana Bosne i Hercegovine koji se privremeno nalaze u dijaspori, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike izdaje:

OTVORENO PISMO


Predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine,
Predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine,
Ministru za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine,
Visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu

Sažetak i pitanja:
1. Dijaspora Bosne i Hercegovine u Sjevernoj Americi sastoji se većinom od novodošlih, kao posljedica agresije, genocida i etničkog čišćenja u domovini od 1992. do 1995. godine. Mnogi od njih su sami bili žrtve tih temeljnih prekršaja međunarodnog humanitarnog prava.
2. Dijaspora Bosne i Hercegovine treba i zahtjeva direktnu prisutnost i zastupništvo u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, kako bi se neposredno pokušalo udovoljiti njenim potrebama, odnosno pokušali riješiti brojni problemi naših građana u dijaspori, uključujući naročito stvaranje mogućnosti održivog povratka u zavičaje iz kojih su većina njih nasilno protjerani.
3. Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike je svojevremeno podnio zahtjev da se tim pravima i potrebama dijaspore udovolji, u kontekstu predloženog Ministarstva za dijasporu, Zakona o dijaspori, Vijeća za dijasporu i sl.. Ovaj presedan je već ustanovljen u zemljama u kojima je mnogo manja proporcija državljana i djece koji žive u dijaspori, i u kojima je kršenje međunarodnog humanitarnog prava bilo u mnogo manjoj mjeri nego što je to slučaj sa Bosnom i Herecegovinom.
4. Ako Bosna i Hercegovina nije voljna poduzeti potrebne korake u odgovoru na legitimne potrebe svoje dijaspore, onda će Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike razmotriti drugačije pravne radnje za realizaciju ovog zahtjeva - u ime žrtava i državljana kojima je uskraćena domovina, agresijom i genocidom.
5. Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike očekuje službeni odgovor od odgovarajućih državnih autoriteta Bosne i Hercegovine kojima je naslovljeno ovo pismo, te od Ureda visokog predstavnika kao odgovorng autoriteta za implementaciju Dejtonskog ugovora u skladu s međunarodnim pravnim normama.

Činjenice o dijaspori

     Bosanskohercegovačka dijaspora se razvija u vrlo specifičnim i složenim okolnostima, čija je glavna odlika odsustvo bilo kakve strategije države Bosne i Hercegovine u odnosu na nju. Bez državne strategije prema dijaspori, država Bosna i Hercegovina negira probleme više od milion prognanih i raseljenih bosanskohercegovačkih građana, blokira poštivanje njihovih ljudskih prava u pogledu povratka, dvojnog državljanstva, kulturne, naučne i privredne saradnje s maticom i ništi sve pozitivne rezultate koje dijaspora postiže na planu predstavljanja najboljih vrijednosti Bosne i Hercegovine u metropolama svijeta. Tako država Bosna i Hercegovina ugrožava legitimitet svojih građana koji se privremeno nalaze u dijaspori. Dijaspora bez državne strategije ne može funkcionirati i ne može se govoriti o njenoj svjetlijoj budućnosti. Ali i bez državne strategije dijaspora daje znake usmjerenosti ka matici i pokušava da se poveže i uveže. Dok se država koleba nad dijasporom, dok postoje državne nedoumice u odnosu na dijasporu, dok država nastoji umanjiti značaj dijaspore za nju samu i posebno za integraciju Bosne i Hercegovine u evroatlanske integracije, dok svijet sa svojim nemilosrdnim mehanizmom asimilacionih procesa za dijasporu postaje usisivač, i dok dijaspora postepeno gubi bosanskohercegovački identitet, ona (dijaspora) se bori za zaštitu svog identiteta putem odupiranja procesima asimilacije pa makar morala iznaći sama neku svoju maticu-kopiju, ako je već nema u matici-originalu. I bez državne strategije dijaspora volonterski radi za interese države Bosne i Hercegovine u najvećim centrima svjetske političke, ekonomske, kulturne i naučne moći, jer se ona osjeća kao dio bosanskohercegovačkog naroda koji se planski raselio, slijedom i analogijom posljedica agresije i genocida, a u cilju ništenja jedinstvenog bosanskohercegovačkog državnog tkiva. Dijaspora tako svojom aktivnošću stvara mjesto na svakom dijelu zemaljske kugle na kojem bosanskohercegovačka kultura, historija i tradicija nastavljaju da žive svoj originalni život u smislu onih ideala koji su bili sadržaj u matici prije agresije i genocida.    Zato ona (dijaspora) nosi ideju povratka Bosni i Hercegovini i kao takva nije nikakva nova vrsta postojanja. Zato dijaspora nije emigracija, već dijaspora u pravom smislu riječi, koja je postala uvažena i ugledna u zemljama gdje egzistira, koja još drži rodoljublje i koja nikad neće dozvoliti da joj "Domovina postane tuđina, a tuđina Domovinom..."

Poštovani gospodine Željko Komšić,
Poštovani gospodine Nikola Špirić,
Poštovani gospodine Safet Halilović,
Poštovani gospodine Miroslav Lajčak,


     Početkom 1992. godine izborno tijelo Republike Bosne i Hercegovine je većinski izglasalo mandat demokratski izabranim predstavnicima istog, Vladi Republike Bosne i Hercegovine. Mandat je bio ustanoviti samostalnu državu.
     Taj glas naroda Bosne i Hercegovine je bio utvrđen većinskim glasom u samom Parlamentu Republike Bosne i Hercegovine. Zbog tog glasa je Republika Bosna i Hercegovina bila podvrgnuta trostranoj agresiji. Svi mi koji danas živimo znamo za posljedice te agresije i genocida koji je bio počinjen. Svi oni koji su to preživjeli vape za pravdom. Jos uvijek ne postoje argumenti da se kaže da će pravde ikada biti.
     Vi ste izabrani glasom naroda, isto kao i oni koji su vodili Bosnu i Hercegovinu kroz njen vlastiti porod. I zbog toga, i ne samo zbog toga, vi imate obavezu:

- osigurati jedinstvenu, demokratsku i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu, bez podržavljenih entiteta;

-osigurati budućnost Bosne i Hercegovine njenom integracijom u evroatlanske integracije;
- organizirati politički, ekonomski, kulturni snošljiv povratak dijaspore svojim ognjištima. I kroz to, povratak mladosti Bosne i Hercegovine.

     Vi, izabrani predstavnici naroda Bosne i Hercegovine uživate sve beneficije zbog tog jer je taj narod, 1992. godine, javno izrazio svoj većinski glas. Prošlo je više od petnaest godina od agresije i genocida a u dijaspori je još milion ljudi. To je apsolutno neprihvatljivo. Zbog svog demokratski izraženog glasa ljudi Bosne i Hercegovine su bili pobijeni, silovani, popljačkani i izbačeni iz svojih kuća, sela, gradova i cijele zemlje.
     Prognana i protjerana Bosna i Heercegovina danas zahtijeva od vas da izvršite svoju dužnost. Vaša dužnost je zakonodavno uspostaviti povratak domovini. Vaša dužnost je omogućiti mladosti Bosne i Hercegovine da preuzme vaše obaveze kad tome dođe vrijeme.
     Podsjećajući vas da je i dalje na djelu koordinirana kampanja protiv bosanskohercegovačkih građana u dijaspori koji su u vremenu agresije i genocida bili meta zločinaca za likvidaciju ili progon, koji su u postdejtonskom vremenu i dalje meta nikad presahlih apetita projektanata i izvršilaca završne faze srpskog, genocidno-hegemonističkog projekta, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike vas posljednji put poziva da:

- usvojite državnu strategiju rada sa dijasporom,
- formirate Ministarstvo za dijasporu,
- usvojite Zakon o dijaspori i

- formirate Vijeće za dijasporu pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.