A+ A A-

Održana sjednica Savjeta muftije za Hrvatsku

U subotu, 21. jula 2012., drugog dana ramazana, održana je Prva sjednica Savjeta muftije.

Savjet muftije čine glavni imami: Salkan ef. Herić, glavni imam u Dubrovniku, Idriz ef. Bešić, glavni imam u Gunji, Esad ef. Jukan, glavni imam za Istru, Hajrudin ef. Mujkanović, glavni imam u Rijeci, Alem ef. Crnkić, glavni imam u Sisku, Vahid ef. Hadžić, glavni imam u Splitu, kurra hafiz Aziz ef. Alili, glavni imam u Zagrebu i ravnatelj Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića Mevludi ef. Arslani.

sjed-sav-muft-za-hrv-07-2012-1 

Uz članove Savjeta muftije, sjednici su prisustvovali i članovi Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini h. Mustafa Bukva, prof. dr. Remzija Hadžiefendić–Parić i mr. sc. Mirza Šabić.

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović upoznao je članove Savjeta muftije s predstojećim aktivnostima i planovima u bližoj budućnosti.

U razgovoru, imami su iznosili svoje prijedloge i viđenja daljnjeg rada.

Na sjednici se razmatralo i pitanje izbora novoga reisu-l-uleme u Bosni i Hercegovini.

Članovi Sabora IZBiH i Savjeta muftije dali su pozitivno mišljenje o kandidatima i zauzeli svoj stav kad je riječ o kandidatu kojega će podržati na izborima. Svoj će prijedlog poslati Mešihatu na usvajanje te će tek što Mešihat potvrdi kandidata biti i javno obznanjeno njegovo ime.

sjed-sav-muft-za-hrv-07-2012-2

Dogovoreno je da se iduća sjednica održi u Rijeci.

Nakon održane sjednice članovi Savjeta muftije i Sabora IZBiH su zajedno iftarili i klanjali teravih-namaz koji je predvodio glavni imam u Rijeci – Hajrudin ef. Mujkanović.

(www.islamska-zajednica.hr)