A+ A A-

Mostar: Dolazak ramazana obilježen mevludom

U povodu nastupajućeg mjeseca ramazana mostarski imami su u srijedu, 18. jula, u Baba Beširovoj džamiji na Balinovcu proučili tradicionalni mevlud. Okupljenim vjernicima obratili su se glavni imam Medžlisa IZ Mostar Salem ef.Dedović i mostarki muftija h Seid ef. Smajkić. Džemat Balinovac se nalazi na krajnjem zapadu zapadnog dijela grada Mostara pa je je ovaj događaj pored uobičajenog vjerskog poprimio i obrise općeg, jer su na taj način imami i Islamska zajednica pružila punu podršku muslimanima koji žive u ovom dijelu grada Mostara.

mev-most-ramaz-07-2012-1

„Lijepo je da na ovaj način jačamo naš tradicijske odnose prema mevlud-i-šerifu, prema mubarek mjesecu ramazanu. Nadam se da će ovakva vrsta podrške džematu na Balinovcu biti intenzivnija tokom mjeseca ramazana, jer ako musalije dođu iz drugih džemata ovdje, njihovi džematu neće ispaštati, a ovom džematu naše posjete mnogo znače“, ocijenio je glavni imam Dedović. On je tumačeći značaj ramazana okupljene vjernike pozvao da jačaju svoje muminsko jedinstvo jer ramazan je divna prilika da se u ovom danima izgrađujemo u moralnom, vjerskom i društvenom smislu. „Ramazan je najveća vjernička snaga a jedinstvo je najveća snaga umet. Ramazan je jedna velika škola samo propitivanja kako našeg odnosa prema Allahu dž.š. tako i prema pojavnom svijetu“, kazao je ef. Dedović pozivajući prisutne da u ovom mjesecu grade međusobno povjerenje,samopoštovanje i snaže bratske solidarnosti.

I mostarski muftija h. Seid ef. Smajkić u svom obraćanju je protumačio značaj i blagodati mjeseca ramazana posebno kroz aktuelni društveno sociološki kontekst. „Ramazan svojom blagodarnošću puni milošću Božijom atmosferu u kojoj se krećemo, a Božija milost u ovim vremenima nam je jako potrebna. A koliko je velika blagodat ramazana dovoljno svjedoči da je Poslanik molio da mu Allahdž.š. da mu samo podari susret sa ramazanom jer je ovaj mjesec sveukupno dobro“,protumačio je muftija Smajkić. I muftija je u svom govoru poručio muslimanima Mostara da svojom posjetom džematima u zapadnom dijelu grada unesu živosti i u ove džamije. Komentirajući iskušenja kroz koja prolaze ovovremeni muslimani muftija je kazao kako je za izlazak iz krize potreban čvrst moral i jak duh. „Nije čudokad Allah kaže da će nas stavljati na kušnje, nakon čega će doći olakšanje onima koji su strpljivi i izdržljivi“, istakao je muftija. Govoreći o hipokriziji morala u politici i međunarodnim odnosima muftija je ocijenio kako se Bošnjaci ne smiju izgubiti i predati jer bi tada sve žrtve koje su podnijeli bile uzalud. „Znam s kakvim se žarom vjera čuvala u ovom džematu i stoga smo mi to shvatili kao svoj amanet koji nikada nećemo izdati. Moramo se inspirirati ramazanskim darovima, islamskom solidarnosti. Šta nam smeta da razvijamo bratske i rodbinske odnose još jačim i boljim“, zapitao se muftija. Muftija se posebno zadržao nad pitanjem sudbine Mostara. „Mi strahujemo kakav je dogovor između Lagumdžije i Čovića. Ova država ne bi bila cjelovita ukoliko se minimiziraju Bošnjaci u Mostaru“, zaključio je muftija.  

Hasan Eminović