A+ A A-

U Tešnju svečano otvorena Kutahya džamija

U subotu 14. 07. 2012. godine u prisustvu nekoliko hiljada vjernika svečano je otvorena Kutahya džamija  u Tešnju. Džamiju je otvorio Valija turske oblasti Kutahya Kenan ÇIFTÇI, ključem koji mu je, nakon proglašenja džamije otvorenom i vlasništvom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, uručio izaslanik Reisu-l-uleme Muftija sarajevski Husein ef. Smajić.

kut-dzam-tes-07-2012-0

Ovom otvorenju prethodio je niz aktivnosti  u organizaciji Medžlisa IZ-e i Općinskog načelnika, a koje su započele u četvrtak 12.07. 2012. godine dočekom delegacije iz Turske na sarajevskom aerodromu. Delegaciju su dočekali glavni imam i predsjednik IO Medžlisa IZ-e Tešanj.

Nakon posjete kući rahmetli predsjednika Izetbegovića i kraćeg odmora u Sarajevu delegacija je stigla u Kutahya džamiju, gdje su goste iz Turske, nakon klanjanja akšam-namaza,  sa izvedenim radovima i pripremama za svečano otvorenje džamije upoznali glavni imam, predsjednik IO, Općinski načelnik Fuad Šišić i predsjednik Organizacionog odbora za svečano otvorenje džamije Mujo Brka.

U petak 13. 07. 2012. godine glavni imam i predsjednik IO su sa saradnicima, Muftijom zeničkim  i Općinskim načelnikom upriličili prijem za goste iz Turske u prostorijama Medžlisa IZ-e Tešanj.

Na prijemu su međusobno razmijenili informacije i hedije, te se gosti zahvalili na toplom i bratskom dočeku u Tešnju.

Poslije prijema su u Kutahya džamji klanjali džuma-namaz, koji je predvodio Muftija Kutahye Mustafa Üskülüplü, a hutbu održao Muftija zenički  mr. Ejub ef. Dautović.

Mevludskoj svečanosti upriličenoj u Kutahya džamiji u petak 13. 07. 2012.g. poslije akšam-namaza prisustvovao je neuobičajeno velik broj posjetilaca, što je iznenadilo i obradovalo goste iz Turske.

U subotu, 14. 07. 20012. svečano je otvorena džamija.

Program otvorenja džamije predvodio je izaslanik Reisu-l-uleme IZ-e u BiH Muftija sarajevski mr. Husein ef. Smajić.

Ključeve džamije izaslaniku Reisu-u-leme uručio je predsjednik IO Medžlisa IZ-e Tešanj  Zehrudin Kruško, nakon čega je Izaslanik Reisu-u-uleme proglasio džamiju otvorenom i vlasništvom islamske zajednice u BiH i svoje pravo da otvori džamiju ustupio Valiji Kutahya džamije u znak zahvalnosti Valiji i narodu Turske za pomoć u izgradnji džamije. Uz tekbire prisutnih džamiju je svečano otvorio Valija turske oblasti Kutahya Kenan ÇIFTÇI.

Veliki broj posjetilaca program je pratio iz okolnih hladova, a samo najhrabriji na platou ispred džamije na otvorenom pod vrelim suncem, na čemu su im čestitali brojni govornici.

Kutahya je pokrajina u sredini brdovitog dijela Turske, opasana impresivnim zidovima stare tvrđave. To je jedan od najstarijih gradova u Turskoj, sa mnogo stare turske tradicije koje se još uvijek čuva i praktikuje i danas. Ona je sjedište najvažnijih Otomanskih spomenika arhitekture, uključujući kulu, džamije, medrese, mauzoleje i dvorce.

Jedna od najljepših džamija je Ulu džamija iz 14. stoljeća.

Kutahya kula nudi neobičan pogled na  zapadnu stranu grada.

Arheološki muzej je bio medresa u 14. stoljeću koji sada predstavlja etnografiju: rimske i bizantijske ostatke, i starine Kutahya iz Otomanskog vremena.

Ovdje se proizvode svjetski poznati ćilimi i mogu se vidjeti u svakom dijelu Turske.  Najbolji i najskuplji primjerci ćilima su u Kutahya gdje možete posjetiti prodavnice domaćih tvornica i pogledati primjerke ćilima proizvedene sa dizajnom iz 16.-og i 17.-og stoljeća.

Proizvodnja keramike počela je u 16. i 17. stoljeću, a vještina je sačuvana i modernizirana i danas.

Jedna džamija u ovom gradu se zove Plava džamija i obložena je keramikom. Prilikom jedne posjete delegacije Općine Tešanj ovom gradu i klanjanja namaza u pomenutoj džamiji otpočela je i priča, a onda i akcija za gradnju takve džamije u Tešnju.        

Prvi vakif i prva veza sa braćom iz turske bio je prof. Redžo Čaušević koji je prisutvovao svečanom otvorenju džamije.                   

Kutahya džamija u Tešnju je izgrađena sredstvima vakifa iz turske oblasti Kutahija (464.457,48 KM), naših privrednika  i džematlija (216.244,28 KM),  (ukupno 680.701,76 KM) u novom naselju Krndija uz regionalni put Prnjavor-Novi Šeher na sjevernom ulazu u grad Tešanj, na zemljištu koje je u tu svrhu uvakufila Općina Tešanj (4562 m/2).

Ukupna površina džamije je 560 m/2, dužina 20 m, a širina 12 m ne računajući sofe i predulaz.

U suterenu džamije je mektebska učionica, velika sala i mokri čvor. Uz džamiju su izgrađene dvije munare visine 43,90 m.

Kamen temeljac za izgradnju džamije položen je 02.11.1996. godine u prisustvu visoke delegacije iz turske oblasti Kutahya, a stavljena je u funkciju 8. maja 2004.g. u povodu Dana džamija hafiskom dovom za 6 mladih tešanjskih hafiza u prisustvu njegove eminencije Reisu-l-uleme IZ-e u BiH dr. Mustafe ef. Cerića.

Konačan izgled džamija je dobila završetkom radova 29.06.2012.g.

Projekat i radove na izgradnji džamije izveli su domaći neimari, a postavljanje ukrasne keramike na unutrašnje zidove, mihrab i mimber neimari iz Turske.

Izgradnjom ove džamije, Medžlis IZ-e Tešanj privodi kraju projekat poslijeratne obnove i izgradnje vjerskih objekata na području Medžlisa IZ-e Tešanj.  (Izgrađeno novih 11 džamija na mjestima gdje ih nije bilo, 1 na mjestu porušene u ratu i rekonstruisano svih 27 džamija izgrađenih prije rata).

Prezadovoljni urađenim poslom na džamiji i srdačnim dočekom u Tešnju, gosti iz bratske Kutahye su produžili boravak i poslije otvorenja džamije pa su u subotu naveče 14. 07. 2012. g. prisustvovali 7. tradicionalnom predramazanskom koncertu koji organizuje udruženje žena "Naša porodica" iz Tešnja u prepunoj sali Sportsko-rekreacionog centra u Tešnju gdje su ih oduševili svojim nastupom, a posebno izvođenjem brojnih ilahija na Turskom jeziku, članovi Omladinskog ansambla iz Tešnja, kao i prvakinje BH sevdalinke Hasiba Agić i Nusreta Kopić, te se Valija i ovom prilikom obratio i još jednom zahvalio na srdačnom i više nego bratskom dočeku u Tešnju.

(www.iz-tesanj.ba

  • kut-dzam-tes-07-2012-1kut-dzam-tes-07-2012-1