A+ A A-

Hatme u džematu Gazi Husrev-beg u Klagenfurtu

U nedjelju, 24.6.2012. godine su u našem džematu "Gazi Husrev-beg“ upriličene dugo najavljivane tradicionalne "Hatme". Pokazalo se da su naša djeca naša najopravdanija nada,da su nas najveći motivator,jer je sala bila puna do posljednjeg mjesta,pa cak i vise od toga.

hatme-klagenfurt-06-2012

Djeca su prošla salom u bijelim i skladnim odorama i stali na binu pred sve prisutne. Program je otvoren učenjem Kur'ana, a nastavljen klanjanjem akšam namaza učesnika "Hatmi". Nakon riječi dobrodošlice domaćina imama, polaznici mekteba su se smjenjivali učeći sure Amme džuza napamet, od sure En-nebe', Et-tekwin, El-Infitar, El-Burudz, El-E`ala, El-Beled, El-Alek, pa do Tebareke.

Nakon učenja napamet, skupu se je obratio dr. Fuat Sanac - predsjednik IZ Austrije. Dr. Fuat je pohvalio djecu, istakao bitnost odgoja djece,kao sto je podsjetio i na bitnost naše bošnjačke -muslimanske sloge i zajedništva.

Zatim se je skupu obratio čuveni Muderris,koji je u kraćem obraćanju podsjetio na ulogu roditelja u životu djece, te na nagrade i kazne za odgoj djece.

Zatim je za govornicom riječ preuzeo predsjednik IZ Bošnjaka u Austriji prof. Esad koji je također istakao bitnost našeg jedinstva,te je sa prisutnima podijelio nadanja da budućnost donosi više sloge i jedinstva medu Bošnjacima.

Na koncu govornika je u nadasve nadahnutom obraćanju riječ preuzeo dr. Safwet Halilović,istaknuti alim iz BiH. Doktor je publikum podsjetio na pažnju koju roditelji moraju poklanjati odgoju svoje djece i da ništa ne može i ne smije biti bitnije od odgoja djece. Također,dr. Safwet je podsjetio publikum i na ekonomsku situaciju u BiH,te da je naša obaveza da pomažemo svoje najbliže u domovini.

I zadnji u nizu obraćanja, ali ništa manje vrijedan, riječ je preuzeo hadžija Izet, direktor Fondacije El-Kiram koja organizuje odlazak na hadždž i sa profitom od iste fondacije pomaže siromašne porodice i studente u BiH.

Prisutni su se mogli opustiti uz džematski hor "Biseri" koji su izvodili ilahije na turskom i bosanskom jeziku.

Također je lijepo spomenuti da su polaznici "Hatmi" oduševili prisutne citirajući napamet odabrane hadise Poslanika s.a.w.s.

Program je završen dodjelom vrijednih nagrada učesnicima "Hatmi" kojih je bilo ukupno petnaest. Nagrade su dodijelili dr. Fuat i dr. Safwet, te imam džemata.

Druženje je nastavljeno i poslije programa uz bogatu kuhinju i opuštene razgovore.

N.N.

  • DSC_0062DSC_0062