A+ A A-

POČELO OBILJEŽAVANJE MANIFESTACIJE "ODBRANA BOSNE I HERCEGOVINE - IGMAN 2007"

igman-2007     Svečanom akademijom, upriličenom u Narodnom pozorištu u Sarajevu, otvorena je ovogodišnja manifestacija »Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2007«. Tradicionalna manifestacija organizirana je u znak sjećanja na bh. branitelje i ove godine bit će propraćena nizom prigodnih sadržaja kojima se njeguju tekovine i vrijednosti odbrambenog rata (1992-1995).

     Na svečanoj akademiji sinoć u Narodnom pozorištu u Sarajevu Selmo Cikotić ministar odbrane BiH upozorio je na zaboravljanje vrijednosti i vremena odbrambenog rata, vremena "u kojem nam je falilo skoro sve, ali nam nije falilo hrabrosti, plemenitosti i sposobnosti da se žrtvujemo za ono što smo smatrali vrijednim - za državu BiH."

     Učesnici na akademiji iznijeli su stav da Igman predstavlja simbol odbrane neovisnosti, cjelovitosti i suvereniteta Bosne i Hercegovine, ali i da je Bosna i Hercegovina s istim entuzijazmom i žarom branjena u Bihaću, Tuzli, Mostaru, Goraždu i drugim herojskim mjestima.

     Mlade generacije trebaju njegovati tradicije odbrambeno.oslobodilačkog rata i učiti iz primjera svijetle prošlosti - jedna je od poruka ove akademije.

     Centralni događaj kako je to programom manifestacije predviđeno bit će okupljanje na Igmanu u prijepodnevnim satima u petak 3. augusta, gdje će se sudionici uz najviše vojne počasti prisjetiti šehida i poginulih branitelja BiH.
     Istovremeno, planiran je odgovarajući vjerski program u haremu džamije izgrađene na Igmanu tokom ratnih godina te prigodan kulturno-umjetnički program.
     Sudionicima manifestacije obratit će se član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.