A+ A A-

Večer Kur`ana u Cazinu

Medžlis IZ-e Cazin je povodom dolaska mubarek mjeseca Ramazana organizovao Veče Kur'ana koje je održano u srijedu, 11. jula 2012. godine poslije akšam namaza u džamiji džemata Gnjilavac.

Nakon klanjanja akšam namaza riječi dobrodošlice prisutnima je uputio Refik ef. Crnkić, imam džemata Gnjilavac. Obzirom da se ova manifestacija održavala na dan Srebrenice, 11. Juli,  ef. Crnkić je pozvao sve prisutne da se učenjem Fatihe sjete ubijenih Srebreničana jula 1995. Godine. Takođe, u znak sjećanja na srebreničke žrtve, svi učesnici ove manifestacije su nosili Srebrenički cvijet.ž

vec-kur-caz-07-2012

Nakon toga se obratio i glavni imam Medžlisa IZ-e Cazin prof. Said ef. Mujakić koji je između ostalog rekao: „Zadovoljstvo nam je što večeras imamo goste iz nama prijateljske zemlje Turske, te Makedonije koji su u obilasku Balkana a samim tim i Bosne i Hercegovine. Danas su u Cazinu, sutra u Brčkom a onda u Beogradu, Srebrenici, Podgorici itd. Draga braćo i sestre, danas je 11. Juli, dan žalosti, dan kada smo u Srebrenici klanjali dženazu za 520 žrtava genocida. Mnogo je cazinjana danas bilo tamo, međutim, mi Bošnjaci ne smijemo se sjećati Srebrenice samo na ovaj dan i ne smijemo sebi dozvoliti da zapadnemo u stanje da nam se takve stvari ponove.“

Na kraju obraćanja glavni imam je svim vjernicima i njihovim porodicama čestitao nastupajući mubarek mjesec Ramazan sa dovom Allahu dž.š. Da dane Ramazana ispostimo u zdravlju, sreći i rahatluku te da u veselju dočekamo naš veliki blagdan Ramazanski bajram.

Manifestaciju „Veče Kur'ana“ su otvorili domaći učači: hfz Suad ef. Šahinović, hfz Sabahudin ef. Hašić, prof. Ale ef. Ćehić i prof. Sulejman ef. Hašić nakon čega su članovi Hora Medžlisa IZ-e Cazin izveli ilahiju „Sjećanja“ koja je posvećena šehidima Srebrenice.

Poseban ukras ove večeri su bili musafiri iz Turske i Makedonije koji su nastupili sljedećim redoslijedom: hfz Bešir Abdullai (Makedonija), hfz Idriz Osman (Makedonija), Abdullah Šaćiri (Makedonija) i Selim Yildiz (Turska). Gosti iz Makedonije su proučili i po jednu ilahiju na bosanskom i albanskom jeziku.

Kao šlag na tortu, posljednji je nastupio hfz Ali Derman (Turska), imam jedne od gradskih džamija u Turskoj koji je prisutne oduševio prelijepim učenjem Kur'ana Uzvišenog.

Prigodnim predavanjem prisutnima se na kraju obratio i ramazansku čestitku uputio bihaćki muftija prof. Hasan ef. Makić.

Manifestacija je završena klanjanjem jacije namaza kojeg su zajedničkim učenjem ezana najavili Selim Yildiz i hfz Ali Derman.

Osman ef. Tričić