A+ A A-

Edukacijsko putovanje tuzlanskih imama u Iran

Zahvaljujući spremnosti i susretljivosti šejha Ekbera Eydija, direktora Fondacije Mulla Sadra u Sarajevu, a na inicijativu OO Udruženja Ilmije Tuzla, nedavno je realizirano studijsko putovanje imama Medžlisa IZ Tuzla u Iran. Naime, u periodu od 09.05.-04.06. tuzlanski imami su bili gosti Univerziteta El-Mustafa u Qomu. Tokom ove nezaboravne posjete IR Iran imami su imali priliku boraviti u četiri najznačajnija grada u Iranu, te upoznati se sa njihovom bogatom kulturno-civilizacijskom baštinom, ambijentom i prilikama u kojima egzistira ponosni narod nama bratske zemlje. To podrazumijeva sljedeće centre: Teheran, Qom, Isfahan i Mešhed.

isfahan

Ono što je naročito karakteristično za pomenute gradove jeste činjenica da se svaki odlikuje nekom posebnom dimenzijom koja je samo njemu svojstvena i po kojoj je poznat. Tako Teheran predstavlja sdministrativni i trgovinski centar Irana, Qom je grad znanja i uleme, Isfahan figurira kao kulturna prijestonica Irana, dok Mešhed čini duhovno središte IR Iran.

rektorat univerziteta

Nakon dvadesetpetodnevnog boravka u Iranu, mnoge impresije naviru i mnogo toga se može reći. Međutim, svaki iskreni i objektivni promatrač i posjetitelj, sumirajući svoju percepciju mogao bi kazati sljedeće:

-          Iran je zemlja koju vrijedi posjetiti.

-          Iran je istinska islamska republika.

-          Iran je prelijepa, bogata, progresivna i prosperitetna zemlja.

-          Iranski narod je ponosan ali skroman, dostojanstven ali vrijedan, voli knjigu i njeguje nauku.

-          Iranski narod živi islam.

-          Iranci su jedinstven narod koji voli Poslanika a.s. i njegovu porodicu, slijedi Kur'an i čuva dostojanstvo muslimanskog ummeta.

 

Rusmir Šadić