A+ A A-

Muftija Smajkić: Rahmetli Hujka se nije borio za pola grada već za cjelovitu BiH

Obilježena 19-ta godišnjica deblokade Mostara iz obruča HVO-a i HV-a

Jedinstvena organizacija boraca Grada Mostara danas je na prigodan način učenjem fatihe i polaganjem cvijeća nad mezarom brigadnog generala i heroja odbrambeno oslobodilačkog rata Midhata Hujdura Hujke, te posjetom spomen obilježju na mjestu njegove pogibije obilježila devetnaestu godišnjicu deblokade Mostara iz obruča HVO-a i HV-a. Komandant Hujka poginuo je sa jedanaestoricom saboraca oslobađajući kasarnu u Sjevernom logoru. Ovom akcijom Mostar je spojen sa ostatkom slobodne teritorije koju je te 1993.g. kontrolisala Armija R BiH. Prigodnim govorom okupljenim su se obratili, na mostarskim šehitlucima, mostarski muftija h Seid ef. Smajkić, a kod Hujkinog turbeta, Semir Drljević Lovac, jedan od ratnih komandanata 41 slavne brigade.

19-god-mostara-06-2012-0

„Ovaj čas historije govori o našoj prošlosti kada smo se svi veselili deblokadi grada i spajanju sa slobodnim teritorijama naše države. Ta vijest o hrabrim podvizima naših boraca nas je ponijela do zanosa, ali taj dan je i dan naše tuge, jer je poginuo naš general Hujka“ prisjećajući se 30 juna 1993.g. kazao je muftija Smajkić. Muftija je prisutne podsjetio na samo neke teške momente iz vremena okupacije kako bi na taj način naglasio značaj i ulogu rahmetli Hujke i istinskih patriota koji su dali svoje živote za slobodu naše domovine.

„Nažalost, danas ne možemo reći da je Mostar konačno deblokiran jer političke strukture koje su trebale nastaviti Hujkinu borbu to nisu učinile. Snage koje su pravile paradržavu Herceg-Bosnu nisu odustali od svojih ideja stvaranja Hrvatskog stolnog grada. Za to imamo bezbroj primjera“, istakao je muftija.

On je komentirao činjenicu kako se u Mostaru ne dozvoljava izgradnja spomenika borcima A R BiH dok se takav spomenik hrvatskim bojovnicima, koji su došli sa strane da ubijaju građane Mostara tretira legalnim.

„To govori da ovaj grad nije deblokiran. Ta nas činjenica poziva da ponovo ustanemo u odbranu grada. Spremaju se velike ujdurme kako bi se završio projekat etnički dominacije na ovim prostorima. Moramo se suočiti sa istinom i mobilisti patriotske snage jer se Hujka nije borio za pola grada, već za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu. Politike su danas spremne da za neki sitni svoj interes, za neku svoju fotelju prodaju interes grada Mostara. Kroz ratna dejstva i post-ratni period mi smo svjedoci da su se politički računi u Federaciji namirivali na štetu Mostara“, ocijenio je muftija Smajkić.

Komentirajući proces implementacije Odluke Ustavnog suda i interese hrvatske politike u gradu Mostaru muftija je oštro osudio zagovarače ideje da Mostar bude jedna izborna jedinica jer to praktično znači zanemarivanje zločina, etničkog čišćenja i progona.

„Tim praktično treba da se zaboravi i zanemari sve što se dešavalo, da se prebrojimo i da podijelim vlast po silom nametnutoj brojnosti. Hrvatski političari su uvijek iznevjerili naše međusobne dogovore, od puča 1992. kada su smijenili civilno rukovodstvo, formirali logore, protjerali Bošnjake itd... U pokušaju da se Bošnjaci vrate svojim kućama preko trideset i pet Bošnjaka je stradalo na kućnom pragu nakon Dejtonskog sporazuma, kako bi nas zaplašili, kako bi brojno stanje bilo tako kakvo su priželjkivali i kako bi prema brojnom stanju uzeli vlast. Oni nikada nisu imali časne namjere i ne može im se vjerovati. Ja to danas želim otvoreno reći jer nisu se ni popravili, ni pokajali, ni postali bolji ljudi“, kazao je muftija istaknuvši kako Mostar mora biti grad u kojem će svaki njegov stanovnik osjećati da je to njegov grad, a ne da se svojata od strane onih koji su ga srušili.

19-god-mostara-06-2012-1

Na kraju svog govora muftija je pozvao Mostarce da se okupe i dogovore oko strategije odbrane Mostara i da dokažu svoju ljubav prema svom gradu jer jedino tako se neće ogriješiti o krv slavnih mostarskih šehida.

Hasan Eminović